Foto's: Bert De Deken

Willem De Pesseroey en aim.group nemen VM Logistics over: “We zijn een schakeltje in het grote raderwerk van de circulariteit”

HOOGSTRATEN, GENT - Een grote installatie perst plasticafval samen tot balen van 450 kilo. Wat verderop gaan afgekeurde benzinetanks in een shredderinstallatie, waar ze tot kleine brokjes kunststof worden vermalen. “Ik praat niet graag over afval”, zegt Willem De Pesseroey, die sinds kort aan het hoofd staat van VM Logistics, dat in de Transportzone van Meer (Hoogstraten) is gevestigd. “Dit zijn grondstoffen die wij een toegevoegde waarde geven.”

VM Logistics bestaat ruim twintig jaar. Bert van Meel startte het bedrijf in 2001 in Rijkevorsel. VM Logistics legde zich van bij de aanvang toe op recyclingmaterialen en groeide. Het bedrijf verhuisde eerst naar Sint-Lenaarts en in 210 naar de Madridstraat in Meer. Daar werden later nog twee grote bedrijfshallen in gebruik genomen.
Bert van Meel gaf het bedrijf in 2016 door aan Pieter Goevaers. Van Meels zonen bleven wel actief in het bedrijf. In 2022 krijgt Willem De Pesseroey de kans om VM Logistics over te nemen. De jurist uit Gent had ervaring opgebouwd in diverse logistieke divisies van Katoen Natie en wilde zelf ondernemer worden.

Aim.group

Die stap zette hij pas nadat hij Gentenaar Dieter Aelvoet had ontmoet. Aelvoet heeft een verleden in de financiële wereld. In 2014 richtte hij aim.groep op, een familiale investeringsmaatschappij die overnames wil realiseren in succesvolle Vlaamse familiebedrijven. “Wij zoeken ondernemingen die diensten leveren aan andere bedrijven”, legt Dieter Aelvoet uit. “Daarin willen we investeren op lange termijn, om een groei te realiseren. VM Logistics is de zesde overname, en de derde overname in de voorbije zes maanden.”

 

Willem De Pesseroey en Dieter Aelvoet.

“Ik had ervaring in de logistiek binnen de petrochemie, maar dan aan de productiezijde”, vertelt Willem De Pesseroey. “Een overname van een bedrijf zou mij zonder de steun van aim.group niet zijn gelukt. We delen wel dezelfde passie. Dit is een bedrijf voor de toekomst. We creëren hier een toegevoegde waarde voor afvalstromen die als grondstof opnieuw waardevol worden.”

Tussenstation

VM Logistics stockeert en sorteert afvalproducten in zes hallen, die samen 40.000 m² groot zijn. Er werken vijftien mensen en het bedrijf haalde in 2021 een omzet van 3 miljoen euro. “We inspecteren de materialen die binnenkomen en sorteren ze”, legt Willem De Pesseroey uit. “Door ze te sorteren, creëren we al een toegevoegde waarde. Neem deze coffeecups. Sommige zijn van kunststof, andere van aluminium. We sorteren ze, waarna ze worden teruggebracht naar een bedrijf dat ze verder verwerkt.”
“We zijn een schakel in het grote raderwerk van de industrie. Onze balenpers heeft een capaciteit van dertig ton. We persen plasticafval van consumenten – consumentenafval maakt ongeveer 20% van onze totale capaciteit uit – tot balen van 450 kilo. Daarna worden ze weer vervoerd naar een volgend recyclagebedrijf. Maar door onze tussenkomst sparen we veel vrachtwagens op de weg uit, en is dat onze toegevoegde waarde.”

Kennis behouden

“Productiebedrijven hebben vaak niet de ruimte of de interesse om restproducten te verwerken. Als een rol papier in een drukpers blokkeert, omdat er een scheur in zit, is de hele rol afval voor dat bedrijf. Wij snijden een stuk van die rol, waarna deze weer kan worden gebruikt in de drukkerij.”

 

Een grote balenpers perst het plastic tot balen van 450 kilo, zodat er minder vrachtwagens nodig zijn om deze grondstof verder te vervoeren.

VM Logistics verwerkt 100.000 ton per jaar, waarvan 70% diverse plastics zijn. “Dat lijkt eenvoudig, maar is het niet. We hebben veel knowhow in het bedrijf dankzij de doorgedreven kennis en ervaring van onze medewerkers”, zegt Dieter Aelvoet. “Met hen kunnen we andere bedrijven ontzorgen, zodat zij kunnen focussen op wat voor hen waarde creëert.”

Circulair

Groeien is wel een noodzakelijke voorwaarde. “Dat is geen probleem”, weet Willem De Pesseroey. “Ik praat niet graag over afval. Wat hier ligt, zijn waardevolle grondstoffen. Daar is in tijden van grondstoffenschaarste steeds meer vraag naar. VM Logistics is een soort doorgeefluik naar de volgende productiestap. Vaak zijn dat recyclagebedrijven, maar ook daarin zien we een evolutie. Soms keren de grondstoffen, nadat wij ze hebben bewerkt, terug naar het bedrijf waarvan ze afkomstig zijn en kunnen we echt spreken over circulariteit.”

 

Coffeecups worden gesorteerd naargelang het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. “Door ze te sorteren, voegen we een waarde toe”, zegt Willem De Pesseroey.

De Pesseroey en Aelvoet voelen de steun van Vlaanderen, dat de duidelijke ambitie heeft om een hub van circulariteit in Europa te zijn. “We hebben pas een groot aantal ladingen aangenomen uit Australië via een Europees recyclagebedrijf met een vestiging in België. Zij zien in ons de ideale partner om het materiaal te bewerken en weer in productie te brengen. Als het speciaal of lastig is, stuur het maar naar ons. Wij weten er wel raad mee.”
Over lastig gesproken: VM Logistics verwerkte onlangs een grote hoeveelheid afval uit de door overstroming geteisterde Vesdervallei. “We hebben al dat afval manueel gesorteerd en samengeperst. Dat is niet onze corebusiness, maar we wilden daarin onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”