Nieuws Antwerpen Windmolenpark in haven komt op gang

Windmolenpark in haven komt op gang

Windmolenpark in haven komt op gang

vleemoVleemo is in het Antwerpse havengebied op de rechteroever begonnen met de bouw van vijf bijkomende windmolens. Daarmee wordt de draad weer opgenomen van een plan uit 2003 (!) om op de rechteroever in de haven minstens 38 windmolens te bouwen.

Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad vooraleer Vleemo de tweede fase van zijn expansieplan in beweging kon zetten. Vleemo: dat is de Vlaamse Ecologie Energie Milieu Onderneming die als samenwerking tussen de Vlaamse energiebedrijven Aspiravi (50%) en het Polders Investeringsfonds (50%) hernieuwbare energie wil produceren.

Het plan van Vleemo voor de rechteroever was begroot op een investering van 150 miljoen euro. Daarvan is al een beperkt gedeelte uitgegeven voor zeven molens, zes bij de Zandvlietsluis en één bij de Van Cauwelaertsluis.

Ondertussen is de tweede fase ingezet met de bouw van nog eens vijf molens:
* één turbine komt op het terrein van het gesloten GM.
* één op de site van het nabijgelegen Portinvest/Schelde-Natie.
* één bij NHS (Nova & Hessenatie Stevedoring)
* twee op de Hoge Maaey
De vijf molens kosten 23 miljoen euro.

David Daggelinckx, de ceo van Vleemo gaf op de website van De Vlaamse Ondernemer aan dat dit beslist nog geen einddoel is. Er lopen nog verscheidene aanvragen voor bijkomende molens. Alleen draait de administratieve mallemolen in dit land ontzettend langzaam. Onder meer de luchthaven van Deurne en Belgocontrol brachten problemen aan. Ook de aanwezigheid van pijplijnen van Fluxys in het gebied, de talrijke hoogspanningslijnenn de vogelrichtlijnen en de dagdagelijkse operaties van kandidaat-concessionarissen in de brede omgeving zorgen voor de nodige vertragingen.

Ook op Linkeroever liggen er nog mogelijkheden voor de bouw van liefst 55 turbines. Vleemo is er partner in het project THV Groene Haven Antwerpen. De exploitatiemaatschappij Wind aan de Stroom bereidt op dit ogenblik de bouw voor van 14 reeds vergunde turbines. Die moeten normaal eind volgend jaar operationeel zijn.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.