Nieuws Antwerpen Winkeldiefstallen met 10% gestegen

Winkeldiefstallen met 10% gestegen

Winkeldiefstallen met 10% gestegen

diefDe buurtsupermarktwinkels klagen over een stijgend aantal winkeldiefstallen. Die zouden met liefst 10% vermeerderd zijn. De exploitanten van de winkels schrijven dit toe aan een “gebrekkig vervolgingsbeleid.”

De supermarktwinkels investeren onafgebroken in meer veiligheid. Ze installeren nog meer camera’s, optimaliseren hun cashbeheer en beveiligen zich tegen inbraken. Dat kost hen flink wat geld. Een en ander blijkt niet te werken. Volgens een enquête van Buurtsuper.be, een organisatie binnen de zelfstandigenorganisatie Unizo heeft 18% van de ondervraagde winkeliers juist meer diefstallen moeten vaststellen. Tot 10%. Het gaat dan om winkels zoals AD en proxy Delhaize, Carrefour Market, Alvo, Spar enz. Het gaat telkens om winkels die gerund worden binnen franchisesystemen.

Volgens de winkeliers heeft de stijging van het aantal winkeldiefstallen te maken met het zwak beleid van Justitie. In de afgelopen jaren zijn inspanningen gedaan om een zogenaamde snelrecht op te zetten in alle gerechtelijke arrondissementen. Door de onmiddelijke minnelijke schikking zou de dader een boete betalen en een vergoeding voor de schade. In ruil hiervoor zou de strafvordering komen te vervallen. Probleem is dan wel dat de dief nog voor een snelrechtkamer moet verschijnen en dat deze versnelde vorm van rechtspraak nog niet in elk arrondissement operationeel is. Naar aanleiding van het huidige veiligheisklimaat lijkt dit bij Justitie vandaag geen prioriteit.

Buurtsuper.be pleit daarom voor een alternatief naar Nederlands model. In Nederland zorgt het project “Afrekenen met winkeldievel” ervoor dat de winkeliers zelf een snelle financiële regeling kunnen treffen met de dieven. Op die manier kon in Nederland 2,5 miljoen euro gerecupereerd worden. Voor ondernemers die deelnemen aan het systeem incasseert een stichting een schadevergoeding namens de ondernemer bij de dieven. Voorwaarde is dan wel dat aangifte wordt gedaan bij de politie. Een en ander blijkt een ontradend effect te hebben waardoor de winkelcriminaliteit daalt. Buurtsuper.be vraag de minister van Justitie om deze piste alvast te onderzoeken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.