Nieuws Antwerpen Winkelleegstand daalt in Brasschaat en Schoten

Winkelleegstand daalt in Brasschaat en Schoten

Winkelleegstand daalt in Brasschaat en Schoten

ANTWERPEN/BRASSCHAAT/SCHOTEN – Ten opzichte van vorig jaar is de leegstand in Brasschaat en Schoten sterk gedaald dankzij een actief detailhandelsbeleid. Dat blijkt uit een nieuwe update van de feitenfiches detailhandel van provincie Antwerpen.

Voor de zesde keer op rij hebben de vijf Vlaamse provincies nieuwe feitenfiches detailhandel gepubliceerd. Het dynamische rapport geeft een overzicht van relevant cijfermateriaal over het winkelaanbod per gemeente.

Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor economie, over de cijfers van 2019: “Het aantal winkels in Vlaanderen daalt al jaren, maar tegelijkertijd komen er – vooral buiten de kernen – nieuwe winkelpanden bij. De provincie Antwerpen moedigt steden en gemeenten aan om in het kader van een lokaal detailhandelsbeleid een of meerdere kernwinkelgebieden af te bakenen. In die gebieden kunnen ze een actief beleid voeren om het winkelaanbod gezond en evenwichtig te houden, en om leegstaande panden te vullen.”

De trends zijn dat voedings- en levensmiddelenwinkels in aantal dalen, maar wel groter worden. Ook het aantal bakkers- en slagerswinkels blijft afnemen, terwijl speciaalzaken in koffie en thee of chocolade groeit.

Dalende leegstand

De feitenfiches moeten een nuttig instrument vormen om de beleidsplannen lokale economie op te stellen. Daarnaast biedt provincie Antwerpen ondersteuning via een detailhandelsteam dat helpt om het detailhandelsbeleid uit te tekenen en concrete acties uit te voeren. En dat werpt zijn vruchten af. Zo is de leegstand in een aantal gemeenten uit onze regio gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Dat is bijvoorbeeld het geval in Brasschaat. Daar zijn vandaag 617 handelspanden, waarvan er 49 geen invulling hebben. Vorig jaar waren dat er 63. Het merendeel bestaat uit winkels (41,7%), gevolgd door horecazaken (17,7%). Ook in Schoten daalde de leegstand. De gemeente telt momenteel 450 handelspanden. 425 daarvan hebben een invulling. Het gaat dan voornamelijk om winkels (42,2%) en horecazaken (22%). Vorig jaar kampten in Schoten 31 handelspanden met leegstand.

In Antwerpen bleef de leegstand vrijwel stabiel. Zo waren er 1.458 handelspanden met leegstand vorig jaar ten opzichte van 1.463 dit jaar.

Benieuwd naar de cijfers van uw gemeente? Die zijn te vinden op provincies.incijfers.be.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.