Nieuws Antwerpen Wissel aan de top bij Alcopa

Wissel aan de top bij Alcopa

Wissel aan de top bij Alcopa

moorkensDominique Moorkens legt de voorzittershamer neer bij de holding Alcopa. Hij wordt opgevolgd door zijn neef Axel Moorkens. Alcopa is een breed vertakte familieholding die vanuit Kontich vooral groot geworden is in de autowereld.

Sinds Albert Moorkens in 1937 zijn eerste moto’s en brommers in elkaar stak is zijn bdrijf ontstellend snel gegroeid. BMW zorgde destijds voor een sterke doorbraak maar naarmate de internationale markten voor het bedrijf open gingen volgde Alcopa doelgericht een eigen koers. Als distributeur van het Japanse automerk Mitsubishi kon Alcopa zich in 1974 helemaal opwerken en zijn activiteiten breed open plooien.

Alcopa tekende in 2012 voor een geconsolideerde omzet van liefst 1,4 miljard euro, stelt vandaag 2000 mensen tewerk in 14 landen en overkoepelt 90 verschillende bedrijven.

De groep leeft ook vandaag nog voor een groot stuk van de distributie van auto’s, brommers en motoren. Mitsubishi heeft ondertussen afgehaakt maar Alcopa is nu in verscheidene Europese landen de importeur van de automerken Hyundai, Suzuki, Ssongyang en Isuzu. Vanuit Kontich worden de motormerken Peugeot en Piaggio verdeeld. Het bedrijf heeft anderzijds via Alcadis zo’n 20 dealers en individuele garages in portefeuille die 15 verschillende merken vertegenwoordigen.

In de afgelopen jaren werden de activiteiten doelgericht gediversifieerd naar ook andere markten. Zo de verkoop van kantoormeubelen (Eol) en het beheer van vastgoed (Alcopaimmmo). Via AlcoDev investeert Alcopa in een aantal nevenactiviteiten zoals AfricanTrucks (distritutie van trucks in Afrika), CBM (distributie van onderdelen voor bussen), Orangemarine (distributie van onderdelen voor schepen en yachten) en Alcopa Auction (aankoopsystemen voor auto’s).

De internationale opbouw van Alcopa is in de afgelopen jaren het werk geweest van Dominique Moorkens en zijn ploeg. De voorzitter is ondertussen echter 63 geworden en acht het moment gekomen om de hamer door te geven. “De wissel was gepland”, zei hij in een gesprek met het weekblad Trends. Het zou niet de bedoeling zijn dat de nieuwe voorzitter Axel Moorkens ook operationeel actief wordt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Stabroek
Stabroek

SRN Group valt in Amerikaanse handen

Het Amerikaanse Subsea Global Solutions, een toonaangevend commercieel duikbedrijf, heeft SRN Group overgenomen. De groep, actief vanuit Stabroek, is gespecialiseerd… Lees meer