Nieuws Antwerpen Wondernemer Ludo Dielis, biljartmonument en organisator World 3 Cushion Supercup

Wondernemer Ludo Dielis, biljartmonument en organisator World 3 Cushion Supercup

Wondernemer Ludo Dielis, biljartmonument en organisator World 3 Cushion Supercup

Tik zijn naam in op Wikipedia en je leest: “Ludo Dielis is een Belgisch carambolebiljarter, die 9 maal wereldkampioen is geworden, 23 maal Europees kampioen en 37 maal Belgisch kampioen. Na Raymond Ceulemans staat hij nog altijd op de tweede plaats op de wereldranglijst aller tijden van nationale, Europese en wereldtitels.”

Geef toe, het is niet de openingszin die je verwacht bij het carrièreoverzicht van een succesvol (w)ondernemer, maar Ludo Dielis (1945) is dan ook geen man die onder één hoedje te vangen is. Hij begon te biljarten op zijn 11de en startte vanaf zijn 17de aan een internationale biljartcarrière die ruim drie decennia zou duren en waarin hij zowat alles zou winnen wat er in deze sporttak te winnen valt. Was hij een voetballer geweest, zijn sportieve successen zouden van hem een schatrijk man hebben gemaakt. Helaas lagen de verdiensten op het groene laken wat lager dan op de groene grasmat. Het verplichtte Ludo om naast zijn sportieve carrière nog een andere loopbaan uit te bouwen. Die situeerde zich aanvankelijk in de horeca, maar al vrij snel begreep Dielis dat hij zijn naam en faam als biljarter ook zakelijk kon exploiteren. Hij werkte een tijd als PR-man voor grote bedrijven, leerde op die manier alles over het inrichten van evenementen en besliste uiteindelijk om zelf organisator te worden van biljartevenementen zoals de North Sea Classic, de Metropole Diamond Trophy, de World 3 Cushion Supercup en de World Player of the Year.

Het WK in 2013: de kroon op het werk

In 2012 kreeg Ludo Dielis de vraag van de wereldbiljartbond UMB om in 2013 in Antwerpen het Wereldkampioenschap Driebanden te organiseren.

Dielis: “Ik zag die vraag als een erkenning voor mijn werk als inrichter van grote biljartevenementen. Ik aanvaardde het voorstel en besliste dat deze organisatie de kroon op mijn werk én meteen ook het slotstuk van mijn beroepsleven zou worden. Ik was de pensioengerechtigde leeftijd immers al voorbij en vond dat het tijd werd dat anderen mijn taak overnamen.”

Maar zoals zo vaak in het leven, draaiden de zaken enigszins anders uit …

Dielis: “De stad Antwerpen liet het WK kaderen in het programma van Antwerpen Sportieve Hoofdstad 2013 en wou dat we het vierdaags tornooi organiseerden in, of all places, de Lotto Arena. Het schrikbeeld van een lege zaal heeft me toen een paar slapeloze nachten bezorgd, maar uiteindelijk is het WK een weergaloos succes en een ongelooflijke promotie voor de biljartsport geworden. De verklaring voor het succes: het vertrouwen van een aantal sponsors, het enthousiasme van een publiek dat veel groter was dan we in onze stoutste dromen durfden vermoeden en last but not least: de inzet van een fantastisch team dat het WK samen met mij heeft mogelijk gemaakt.”

De voldoening was zo groot dat je besloot toch maar niet te stoppen.

Dielis (lacht): “Inderdaad. We zijn ondertussen vier jaar verder en samen met dat team zijn we de World 3 Cushion Supercup en de World Player of the Year blijven organiseren. Volgende maand, op zaterdag 4 maart, geven we de afstoot van de 13de editie. Dat gebeurt zoals steeds in het Hilton Hotel in Antwerpen voor een publiek van ruim 500 biljartliefhebbers, voornamelijk zakenmensen en hun relaties. De formule blijft een succes: biljart van wereldniveau, stijlvol tafelen in het fraaie kader van het Hilton, randanimatie en om af te ronden: een party met live muziek van onder meer de XL Band.”

De genomineerden van de World Player of the Year 2016 zijn Belg Frédéric Caudron, Dick Jaspers uit Nederland en Spanjaard Dani Sanchez. De verkiezing en supercup worden op 4 maart live uitgezonden op ATV en Kozoom. De dag nadien zendt Sporza zendt een samenvatting uit.

Ondernemend zijn en de dingen vastpakken

Door de aanstekelijke manier waarop Ludo Dielis over zijn sport praat, zou je haast vergeten dat biljart vandaag niet meer de populariteit kent zoals in het tijdperk Ceulemans-Dielis.

Dielis: “Biljart krijgt minder media-aandacht dan vroeger en er zijn ook veel minder cafés met een biljarttafel in het midden van de gelagzaal. Maar miskijk je niet. Wereldwijd is het driebanden nooit eerder zo populair geweest als vandaag, met landen als Vietnam en Zuid-Korea als absolute uitschieters. Belgische spelers als Caudron, Merckx, Leppens en Forthomme domineren nog altijd mee de wereldtop. En als je een evenement organiseert zoals de Supercup, zie je dat de aanwezigen – mannen én vrouwen – werkelijk gefascineerd raken door deze sport.”

Wat moet er gebeuren om het driebanden, ook in België, terug aan de top te krijgen?

Dielis: “Ondernemend zijn en de dingen vastpakken. Dan krijg je de mensen mee – ja, ook de jonge mensen. Zijn naam is nog niet gevallen, maar kijk naar een jonge gast als Jelle Cleymans. Noem hem gerust een tikkeltje biljartgek, hij zal me niet tegenspreken. Ik ben zo’n beetje zijn mentor, breng hem de knepen van het spel bij. Zorg dat er terug meer biljarttafels komen, ook en vooral op plaatsen waar jongeren elkaar ontmoeten. En laat iemand als Jelle zeggen dat biljart tof is. Dan zijn we goed bezig.”

 

World 3 Cushion Supercup & World Player of the Year

Zaterdag 4 maart 2017 – 19 uur

Hilton Hotel Antwerpen

Informatie & reservatie: 0032 472 90 72 25

www.world3cushionsupercup.com

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.