Nieuws Antwerpen Wordt Antwerpen de Europese innovatiehoofdstad?

Wordt Antwerpen de Europese innovatiehoofdstad?

Wordt Antwerpen de Europese innovatiehoofdstad?

ANTWERPEN – De stad Antwerpen behoort tot de zes laureaten van de iCapital Award, daarmee beloont de Europese Commissie steden voor hun inspanningen rond innovatie. Op 25 september wordt in Brussel de eindwinnaar bekendgemaakt. De andere vijf geselecteerden zijn Bristol, Espoo, Glasgow, Nantes en Rotterdam.

De Europese Commissie roept Antwerpen uit tot één van de zes innovatiehoofdsteden van Europa. Aan de iCapital Award is ook een geldprijs van 100.000 euro verbonden. De stad maakt nog kans op de hoofdprijs: de titel van dé Europese innovatiehoofdstad, waaraan ook een geldprijs van 1 miljoen euro verbonden is.

Claude Marinower, schepen voor innovatie: “Deze nominatie versterkt onze internationale uitstraling als innovatieve stad. Antwerpen groeide de laatste jaren uit tot een echte hotspot voor innovatie. Dat de Europese Commissie dit ook erkent, bevestigt dat we de ingeslagen weg verder moeten bewandelen en dat we onze ambities hoog moeten houden.”

Grote Verbinding

De Antwerpse kandidatuur beschrijft ‘De Grote Verbinding’, een uniek en innovatief proces dat resulteerde in een gedragen toekomstproject voor de Antwerpse Ring. Met De Grote Verbinding bouwen Antwerpen en Vlaanderen aan hun internationale reputatie als een stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen.

The Beacon

Bij de uitwerking van de projecten wil de stad de kwaliteit ook verhogen door haar uitgebreide innovatieve ecosysteem te betrekken. De Universiteit Antwerpen en imec huizen samen met Lantis en de intendant in The Beacon, een project waarbij ook de stad Antwerpen, Port of Antwerp en Agoria structureel betrokken zijn. Dat is de plek waar start-ups, scale-ups, corporates en onderzoekers elkaar vinden om samen onder andere een digitale innovatie-injectie te geven aan de Grote Verbinding.

Zo wordt verder gebouwd op de huidige inspanningen die Antwerpen tot een van de grootste innovatieproeftuinen van Europa maken: rond Internet of Things en artificiële intelligentie in The Beacon, ehealth in BlueHealth Innovation Center, duurzaamheid in Stadslab2050, smart city projecten in de  Smart Zone, en slimme mobiliteit in Slim naar Antwerpen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.