Nieuws Antwerpen Wordt FAM, Sports & Leisure Group of Fertikal Leeuw van de Export?

Wordt FAM, Sports & Leisure Group of Fertikal Leeuw van de Export?

Wordt FAM, Sports & Leisure Group of Fertikal Leeuw van de Export?

KONTICH/BEVEREN/SINT-NIKLAAS – De Vlaamse uitvoer krijgt het omwille van de COVID-19 crisis zwaar te verduren, maar Flanders Investment & Trade (FIT) blijft Vlaamse exportsuccessen in de schijnwerpers zetten met de 19e editie van de Leeuw van de Export. Een vakjury nomineerde uit de ingediende dossiers zes bedrijven. Zij strijden de komende maanden voor de prestigieuze award in twee categorieën.

In de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’ zijn Basalte (Merelbeke), Caeleste (Mechelen), Fertikal (Beveren) genomineerd. Fertikal uit Beveren recycleert met 6 voltijdse werknemers op jaarbasis 300.000 ton bijproducten uit de intensieve veeteelt. De mestoverschotten worden op een energie-efficiënte manier verwerkt en kunnen vervolgens opnieuw worden ingezet in de vorm van organische meststoffen. Vanuit de haven van Antwerpen vertrekken de korrels naar alle uithoeken van de wereld voor de bemesting van akkers. 99% van de omzet is voor export. De voorbije jaren schaalde Fertikal zijn productiecapaciteit verder op en investeerde in doorgedreven automatisatie.

En bij de grote bedrijven

De drie genomineerden in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’ zijn FAM (Kontich), Lansweeper (Dendermonde) en Sports & Leisure Group (Sint-Niklaas).

Al 6 decennia produceert en verdeelt machinefabrikant FAM uit Kontich industriële snijmachines voor groenten en fruit; vlees, vis en gevogelte, kaas, noten, enzovoort. In cocreatie met de klant en in tandem met zusterbedrijf Stumabo, de Aartselaarse specialist in precisiemessen, bouwt FAM vernieuwende oplossingen voor specifieke behoeftes binnen de voedselverwerkende industrie. De meer dan 6.000 snijmachines van FAM draaien op alle continenten, want 91% van de omzet wordt geëxporteerd.

Sports & Leisure Group specialiseert zich al ruim 30 jaar in kunstgrassystemen voor sport en vrije tijd. Naast ontwikkeling en productie biedt dit bedrijf uit Sint-Niklaas zijn klanten een uitgebreid serviceprogramma om spelprestaties, veiligheid, esthetiek en duurzaamheid op lange termijn te garanderen. De kunstgrasproducent heeft erkenningen op zak van verschillende internationale sportfederaties, waaronder de FIFA. De voorbije jaren slaagde het bedrijf met 120 voltijdse werknemers erin om door te stoten tot de wereldtop in zijn niche.

Tijdens de tweede juryronde begin september zullen deze 6 genomineerden hun wedstrijddossier verdedigen voor een jury van prominente professionals uit de academische en bedrijfswereld. Op 23 september maakt Vlaams minister-president Jan Jambon dan de winnaars bekend.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.