Nieuws Antwerpen Xenadvies wil energiedeskundigen doen samenwerken

Xenadvies wil energiedeskundigen doen samenwerken

Xenadvies wil energiedeskundigen doen samenwerken

saratjeWie zijn huis verkoopt of verhuurt, moet een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen. Dit geeft evenwel geen garantie. De wetgeving op dat vlak laat ruimte voor interpretatie. Dat leidt tot een grote variatie aan energiescores voor eenzelfde woning of appartement. Volgens de specialist in EPB-verslaggeving (energie, prestatie en binnenklimaat) Xenadvies kan dit probleem opgelost worden als energiedeskundigen samenwerken.

Uit een onderzoek van OVED, de beroepsorganisatie van energiedeskundige kwam naar voor dat de EPC-waarde voor hetzelfde appartement zelfs tot het drievoudige kan oplopen. De energiescore speelt nochtans een grote rol bij de waardebepaling van een huur- of koopwoning. Daarom wil Vlaams energieminister Annemie Turtelboom het systeem hervormen en werk maken van vooropleiding en permanente vorming van de energiedeskundigen. Xenadvies en zaakvoerder Sara Maeyninckx juichen deze plannen toe, maar het bedrijf wil zelf in de eerste plaats werk maken van een goed beheer van de kwaliteit.

“Het beheer van de kwaliteit moet voorop staan”, licht zaakvoerder Sara Maeyninckx toe. “Het beroep van energiedeskundige professionaliseren is een goede zaak. Maar volgens ons is het veel belangrijker dat energiedeskundigen samenwerken. Hierdoor komen de verschillende interpretatiemogelijkheden in de regelgeving naar voor en blijf je als energiedeskundige alert. Met dat doel hebben wij een samenwerkingsplatform opgezet waarvan we zeker zijn dat het een grote, concrete stap voorwaarts is.”

Dat online-overlegplatform is niet alleen een kennisdatabank, maar ook een slimme dataserver waarop meer dan 2.000 adviezen te raadplegen zijn. Via het platform kunnen de energiedeskundigen bij hun werk rekenen op de ondersteuning van een team. Daarnaast kunnen ze in heel drukke periodes en bij vakantie terugvallen op de back-up van een team.

Sara Maeyninckx: “Beheer van kwaliteit bereiken we ook met onze B2B-dienstverlening ten aanzien van professionelen. Dit concept houdt in dat we als energiedeskundige aanwezig zijn bij de architect of in het kantoor van het studiebureau. We gaan onder meer na welke hernieuwbare techniek aangewezen is. We beantwoorden vragen en maken berekeningen ter plaatse in het kantoor van de opdrachtgever. In deze fase gebruiken we EPB-software die ingevuld wordt en eigendom blijft van de opdrachtgever. Bij de aanbesteding en uitvoering van nieuwbouw of renovatiewerken leveren we een EPB-klaar dossier af. We vermijden zo aanpassingen in het aanbestedingsdossier én meerkosten.”

Sara Maeyninckx richtte Xenadvies  op in 2008. Ondertussen zijn er kantoren in Antwerpen, Wuustwezel, Leuven en Brakel. Xenadvies werkt voor architecten, bouwondernemingen, bedrijven in de sociale woningbouw en particulieren. In de voorbije periode werden al meer dan 2.000 EPB-adviezen opgesteld.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.