Nieuws Antwerpen Yally wil totale woonkost voor huurders verlagen door bestaand vastgoed op te waarderen: “De huurmarkt heeft nood aan een kwaliteitsinjectie”

Yally wil totale woonkost voor huurders verlagen door bestaand vastgoed op te waarderen: “De huurmarkt heeft nood aan een kwaliteitsinjectie”

Foto: Wavemakers

Yally wil totale woonkost voor huurders verlagen door bestaand vastgoed op te waarderen: “De huurmarkt heeft nood aan een kwaliteitsinjectie”

ANTWERPEN – Vandaag lanceren de beursgenoteerde investeerder TINC en TDP, de infrastructuur joint-venture tussen Belfius en de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv, een gezamenlijk initiatief onder de naam Yally, wat staat voor “Your Ally” of uw bondgenoot. Door het aankopen en energetisch renoveren van bestaande woningen in en rond centrumsteden, wil Yally meer mensen de kans geven om comfortabel te wonen en tegelijk te besparen op hun energiefactuur. Het is de ambitie om in eerste instantie binnen de twee jaar 300 à 400 woningen te verwerven en energiezuiniger te maken. “De huurmarkt heeft nood aan een kwaliteitsinjectie. Vroeger ging wonen over bakstenen. Nu draait het ook om diensten, technologie en energie. Dit vraagt om een andere en brede aanpak”, zegt de CEO van Yally, Anneleen Desmyter.

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Zeker nu de energieprijzen de pan uit swingen en zo een aanslag plegen op het budget van vele gezinnen en alleenstaanden. Veel energie gaat vandaag nog verloren door een gebrekkige energie-efficiëntie in onze woningen.

Slecht geïsoleerde gebouwen veroorzaken bovendien 28% van de emissie-uitstoot in België. Minder dan vijf procent van alle woningen in België voldoet aan het streefdoel dat we tegen 2050 moeten halen in het kader van de klimaatambities.

Van energielabel D, E, F naar A, B, C

Al deze woningen, die niet conform zijn, vervangen door nieuwbouw is niet haalbaar, en vaak ook niet wenselijk. “Zeker de huurmarkt heeft nood aan een kwaliteitsinjectie. Vroeger ging wonen over bakstenen. Nu draait het ook om diensten, technologie en energie. Dit vraagt om een andere en brede aanpak”, zegt de CEO van Yally, Anneleen Desmyter. “Yally wil een katalysator zijn. We willen iets in beweging zetten met een maatschappelijke impact. Yally staat voor een grote uitdaging maar we zijn ambitieus en hebben de financiële middelen om in sneltempo onze rol op te nemen. Zo willen we meewerken aan een leefbare en betaalbare huurmarkt.”

Over het algemeen wordt slechts gerenoveerd eens een woning van eigenaar wisselt, of zelfs helemaal niet. Zo blijven vandaag veel woningen onaangeroerd, met als gevolg dat het Belgisch patrimonium te beperkt en te traag wordt opgewaardeerd. Veel huurders blijven zo ook letterlijk in de kou staan. Yally streeft ernaar om haar woningen 40% energiezuiniger te maken. Woningen die vandaag een energielabel D, E of F hebben, zal Yally een upgrade geven naar A, B of C, via verantwoorde investeringen. De buitenschil wordt aangepakt zodat energie niet langer verloren gaat. De verwarmingstechnieken worden geoptimaliseerd om de woning energie-efficiënter te maken. De woningen bieden zo ook meer kwaliteit en comfort én de totale woonkost voor de huurder daalt.

 

Huisbaas van de toekomst

De ambities van Yally reiken echter verder dan alleen het energiezuiniger maken van bestaande woningen. Yally wil ook huisbaas van de toekomst zijn. De woningen worden klaargemaakt met onder meer de integratie van slimme technieken, zoals een elektronisch toegangssysteem. Via het online portaal MijnYally.be biedt Yally haar huurders bovendien een all-in service aan op het vlak van administratieve opvolging, huurbetalingen en/of regeling van herstellingen.

Yally wil binnen de twee jaar 300 tot 400 woningen verwerven en zal zich daarvoor bij de start richten op de Vlaamse ruit Antwerpen-Gent-Leuven-Brussel. De eerste 40 wooneenheden zijn ondertussen aangekocht. De panden zijn gelegen op het Antwerpse Zuid en in het centrum van Mechelen. De plannen voor de energetische renovatie worden momenteel opgemaakt om de werken daarna snel tot uitvoering te brengen. Yally streeft ernaar dat de huurders hun woning niet hoeven te verlaten. Is dat toch in uitzonderlijke gevallen nodig, dan wordt door Yally binnen de eigen portefeuille gezocht naar oplossingen.

 

Wie vandaag één of meerdere woningen bezit of verkoopt die niet meer up-to-date zijn en de nodige investeringen om welke reden dan ook niet ziet zitten, vindt in Yally een interessante partner om deze woningen van de hand te doen. Geregeld zal Yally ook energetisch gerenoveerde woningen opnieuw te koop aanbieden om zo de mogelijkheid te bieden om een energiezuinige woning te verwerven.

Partners met ambitie

Bij de initiatiefnemers zijn ze alvast overtuigd van de noodzaak van dit initiatief. Alle noodzakelijke middelen worden dan ook gemobiliseerd om dit initiatief te laten groeien. De nood is er nu eenmaal, zoveel is duidelijk. “Met een meer institutionele aanpak van de opwaardering van het woonpatrimonium zijn op vele vlakken schaalvoordelen en dus financiële en maatschappelijke meerwaarde te realiseren” zegt Manu Vandenbulcke, CEO van TINC. “Yally is opgericht vanuit een lange termijn visie om met een professionele organisatie en ervaren team een kwalitatief duurzame relatie op te bouwen met haar huurders. Dit initiatief past dus mooi binnen de ambitie van TINC als actieve investeerder in selectieve en onderscheidende vastgoedsegmenten.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.