clipping-attachment-19728396-full Ilias Wijns. Foto Dirk Kerstens

“Ze doen het minstens even goed als de anderen”: Antwerpse bedrijven zijn heel tevreden over hun jobstudenten met een beperking

Voor jongeren met een beperking is het vaak heel moeilijk om een studentenjob te pakken te krijgen, maar de organisatie Onbeperkt Jobstudent helpt hen daarbij. Deze zomer hebben ze 32 plaatsen gevonden bij bedrijven in de Antwerpse regio. “Onze jobstudent heeft een aangeboren hersenletsel, maar deed haar job minstens even goed als andere jobstudenten”, zegt Jeremy Van den Bergh, teamleider bij autohandelaar Cardoen.

Via de organisatie Onbeperkt Jobstudent hebben deze zomer 32 jongeren met een beperking een studentenjob gevonden bij een Antwerps bedrijf. Zo wiedt student Ilias Wijns (19) uit Berchem deze maand onkruid in opdracht van de sociale onderneming Het Rekreatief. Hij heeft autisme en vond het daardoor vaak moeilijk om vacatureteksten te begrijpen.

“Ze zijn vaak niet duidelijk genoeg”, zegt hij. “En als ik dan toch mocht solliciteren, had ik tijdens de voorbereiding vaak last van stress. Als ik iemand fysiek ontmoet, ben ik altijd bang om fouten te maken.”

“Dankzij Onbeperkt Jobstudent mocht ik mijn sollicitatiegesprek met Het Rekreatief eerst digitaal doen, waardoor veel stress is weggevallen”, zegt Ilias. “Ik krijg bij een online gesprek minder prikkels en ben dus minder snel afgeleid. Dat was een groot voordeel.”

Ilias werkt een hele maand bij Het Rekreatief. “We zijn heel tevreden over zijn werk”, zegt algemeen directeur Peter Van Houtven. “We hebben Ilias in een team gezet van mensen die geduldig zijn, opdrachten goed kunnen uitleggen en goed Nederlands spreken. Daardoor kan Ilias perfect meedraaien in ons team.”

“Dingen beter uitleggen”

Ook kledingketen ZEB stelt via Onbeperkt Jobstudent jongeren tewerk. “Eigenlijk leren die mensen met autisme ons dat we dingen beter moeten uitleggen”, zegt marketingmanager Erika Mees. “Zo was er bij ons bijvoorbeeld iemand die kledingstukken moest beveiligen. In het begin deed die student dat niet goed, omdat we het niet duidelijk genoeg hadden uitgelegd. Daardoor beseften we dat dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, dat voor andere mensen misschien niet zijn. We leren daaruit, en kunnen er onze personeelsopleidingen door verbeteren.”

Onbeperkt Jobstudent is er natuurlijk niet alleen voor mensen met autisme. Ook Melike Sener (19) uit Antwerpen, die een aangeboren hersenletsel heeft, vond dankzij dit project een studentenjob. Ze werkte in juli bij autohandelaar Cardoen. “Door mijn hersenletsel verkrampen mijn spieren heel snel”, zegt Melike. “Daardoor ben ik heel snel vermoeid. Ik kan niet ver wandelen, niet lang rechtstaan en niet lang zitten. Maar Cardoen heeft daar allemaal rekening mee gehouden.”

 

Melike Sener. Foto Dirk Kerstens

“Ik deed een administratieve job en moest dus veel zitten, maar mocht regelmatig rondlopen om mijn spieren te ontspannen”, vertelt Melike. “En als ik ver moest lopen om documenten te gaan halen, deden andere collega’s dat in mijn plaats. Doordat ik deze studentenjob met succes heb afgerond, durf ik nu sneller voor andere jobs te solliciteren.” Cardoen is heel tevreden over wat Melike heeft gepresteerd. “Ze deed haar job minstens even goed als andere jobstudenten”, zegt teamleider Jeremy Van den Bergh.

Succesvolle trajecten

Van de 32 jobstudenten die deze zomer in dit project zijn gestapt, verlopen 31 trajecten heel succesvol. “Van één student met een beperking moest de studentenjob vervroegd worden stopgezet, omdat het te moeilijk was”, zegt Veerle Van den Bossche, een van de initiatiefnemers van Onbeperkt Jobstudent. “Maar eigenlijk was dat ook iets positiefs, want die persoon heeft via ons project wel een eerste werkervaring opgedaan.”

“Onlangs deed iemand op ons initiatief een digitale sollicitatie bij verzekeraar Baloise”, zegt Veerle Van den Bosch. “De student was te laat op die afspraak en vertelde in het gesprek onder meer dat werken in de voormiddag echt geen optie was, omdat hij dan nog in bed lag. De mensen van Baloise vertelden me dat ze die student op basis van dat gesprek nooit zouden hebben aangeworven. Maar ze hebben hem dan toch een kans gegeven en ook die studentenjob is goed verlopen. Dat toont aan dat werkgevers niet altijd op hun eerste indruk mogen afgaan.”

“We hopen onze werking in de komende jaren uit te breiden, zowel naar andere regio’s als naar periodes buiten de zomer”, verklapt Veerle. “Drempelvrees wegnemen is echt noodzakelijk. Als werkgevers bereid zijn om aanpassingen door te voeren, en dat ook vermelden in hun vacatures, zouden ze veel meer studenten én werknemers kunnen aanwerven.”