middenstandjan_6248horeca-_hr

Zelfstandigen raken moeilijker aan een eigen huis.

middenstandZelfstandigen krijgen het alsmaar moeilijker om een eigen woning te verwerven.  Eén op de vijf zelfstandigen (20%) die een huis willen kopen, krijgen geen lening van de bank voor de aankoop van hun privéwoning. Wie drie jaar of minder actief is als zelfstandige, maakt zo goed als geen kans. dat blijkt uit een enquête van het weekblad Trends.

Als reden roepen de banken in dat zelfstandigen, en dan vooral starters, een hoger risico vormen bij het toekennen van hypotheekleningen. Zelfs als ze goede bedrijfsresultaten kunnen voorleggen is de aankoop van een eigen woning problematisch voor een zelfstandige. Horeca-uitbaters en detailhandelaars hebben het in die groep van zelfstandigen nog het moeilijkst. En als ze dan uiteindelijk toch een lening krijgen, is dat vaak tegen een hogere rentevoet dan voor doorsnee ontleners. Als ze geen lening krijgen gaan de zelfstandigen op zoek naar een kleinere woning, of ze bergen hun plannen voor een eigen woning helemaal op.

Trends haalt het voorbeeld aan van een jonge huisarts, die haar zoektocht naar een eigen woning heeft moeten stopzetten. Ze was hoogopgeleid, had een goed draaiende praktijk, maar had voor de banken nog niet voldoende jaren op de teller. Hetzelfde verhaal bij een jong koppel dat gestart was met een eigen horecazaak. Ze hadden recent een stock aangekocht en een pand voor hun zaak gezocht, maar hun zaak draaide goed. Vooraleer zo’n koppel een woonkrediet krijgt, moeten ze zich al vele jaren bewezen hebben.

Nochtans neemt de groep van zelfstandigen in België alsmaar toe.  In 2015 alleen al waren er volgens de federale overheid 103.200 starters in België, oftwel +6,5 procent tegenover 2014. In de eerste helft van dit jaar kende Vlaanderen 7 procent meer starters dan in dezelfde periode in 2015. In Brussel steeg het aantal starters met 4,8 procent, in Wallonië met 3,5 procent.