Nieuws Antwerpen Zet een gevangene aan het werk

Zet een gevangene aan het werk

Zet een gevangene aan het werk

gevangIn de Belgische gevangenissen gaan elke dag zo’n 2000 gedetineerden aan het werk. Ze zijn tewerkgesteld in de schrijnwerkerij, de verpakkingsafdeling of de montagedienst. Justitie wil die samenwerkingsmogelijkheden met het bedrijfsleven nog verder opvoeren. Vooral voor de nieuwe gevangenis in Beveren-Waas wordt dringend werk gezocht. Ook in de Antwerpse en de Kempense gevangenissen kan men best nog wat werkaanbod gebruiken.

De Centrale Dienst van de Regie voor Gevangenisarbeid (CDRGA) vormt een onderdeel van de FOD Justitie met als core business de tewerkstelling van gedetineerden. De dienst lanceerde met “Cellmade” een nieuw concept. Cellmade. Het moet bedrijfsleiders ertoe aanmoedigen om de stap naar gevangenisarbeid te wagen. Gevangenisarbeid loont immers, stelt Lieselot Bleyenberg van CDRGA.

Meer dan 20% van de gedetineerden werkt in één van de penitentiaire werkplaatsen verspreid over heel het land. Werken biedt de gedetineerden de mogelijkheid hun detentietijd op een zinvolle manier te besteden en brengt hen belangrijke professionele en sociale vaardigheden bij. Bovendien biedt gevangenisarbeid hen de kans om slachtoffers te vergoeden en hen voor te bereiden op invrijheidsstelling en re-integratie in de samenleving. Ook voor ondernemers betekent Cellmade niets dan voordelen, stelt Lieselot Bleyenberg. “het gaat om een gunstige prijzen, een sterke kwaliteit, de nabijheid van de productie, respect voor de vooropgestelde uitvoeringstermijnen en de goede omkadering door ervaren technisch personeel. Een win-win partnership dus.”

Al 30 jaar biedt de CDRGA outsourcing services aan aan KMO’s zoals montage, verpakking, schrijnwerkerij, … Met een veertigtal werkplaatsen over heel België, meer dan 200 ervaren technici en bijna 2000 tewerkgestelde gedetineerden werkt de dienst momenteel samen met zowat 1000 bedrijven.

De potentiële samenwerking van de gevangenissen met bedrijven is overal mogelijk. De nood is vandaag evenwel het hoogst bij de nieuwe gevangenis in Beveren-Waas waar dringend werk gezocht wordt voor de gedetineerden die er inmiddels al ondergebracht werden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.