Nieuws Antwerpen ZNA haalt voormalige IZ-medewerkers terug naar de vloer

ZNA haalt voormalige IZ-medewerkers terug naar de vloer

ZNA haalt voormalige IZ-medewerkers terug naar de vloer

Om voldoende bedden voor ernstig zieke COVID-patiënten te voorzien, opent Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) in ZNA Middelheim een tijdelijke step up-afdeling. Die omvat bedden en personeel voor patiënten die te ziek zijn voor een gewoon hospitalisatiebed, maar nog niet ziek genoeg voor een bed op de afdeling intensieve zorg (IZ). Voor de bestaffing keren voormalige IZ-verpleegkundigen die zijn doorgegroeid binnen ZNA terug naar hun eerste liefde. “Door de uitval van personeel is de inzet van deze medewerkers de enige manier om de toename aan COVID-patiënten aan te kunnen”, klinkt het.

De tijdelijke afdeling telt zes tot acht bedden en is open van dinsdag 7 december tot en met 15 januari. 18 verpleegkundigen zorgen samen met gespecialiseerde artsen voor de patiënten. De verpleegkundigen hebben gemiddeld 10 jaar ervaring en kregen een opfrissingscursus.

De gang in kwestie was leeggemaakt voor verbouwingen die eind januari starten. Door de nood aan bedden neemt ZNA hem tijdelijk opnieuw in gebruik.

Wim Van de Waeter, algemeen directeur Patiëntenzorg: “Door voormalige IZ-medewerkers die zijn doorgegroeid in te zetten, maken we onze laatste schuif leeg om zorg te blijven bieden. Meer dan een op de tien verpleegkundigen zijn door COVID buiten strijd. Daarnaast vinden we dat de collega’s, na maanden in de vuurlijn, van wat verdiende rust moeten kunnen genieten tijdens de feestdagen. Nog maar twee weken geleden hebben we de ingebruikname van ons nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix met vijf maanden uitgesteld om wat ademruimte te creëren.”

Op de medium care liggen patiënten die niet in levensgevaar zijn, maar meer opvolging nodig hebben dan in een gewoon hospitalisatiebed. Ze krijgen ademhalingsondersteuning en worden nauw opgevolgd. Indien nodig, en als er plaats is, worden ze getransfereerd naar intensieve zorg.

Om de verpleegkundigen werk uit handen te nemen, zoekt ZNA nog zorgbuddy’s. Deze tijdelijke medewerkers nemen niet-verpleegkundige taken over. Voor deze job is geen verpleegkundige kennis vereist.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.