Nieuws Antwerpen ZNA investeert bijna 6 miljoen euro in vervanging van meer dan 1.600 bedden

ZNA investeert bijna 6 miljoen euro in vervanging van meer dan 1.600 bedden

ZNA investeert bijna 6 miljoen euro in vervanging van meer dan 1.600 bedden

ZNA is gestart met de vervanging van ruim 1.600 ziekenhuisbedden. Het gaat om gewone bedden en hoogtechnologische high care bedden voor de afdeling Intensieve Zorg en het brandwondencentrum. Zo’n grootschalige vervanging van bedden gebeurt eens in de 20 jaar. De nieuwe bedden zijn veiliger en comfortabeler voor de patiënten, en ergonomischer voor de zorgverleners. Als eerste komt ZNA Middelheim aan de beurt.

De huidige ziekenhuisbedden zijn gekocht rond 2000 en zijn aan vervanging toe. Alleen de bedden worden nu vervangen, de matrassen worden regelmatig vernieuwd.

Els van Doesburg, voorzitter van de raad van bestuur: “De nieuwe bedden zijn goed voor een investering van bijna 6 miljoen. Een investering die overigens zeer verantwoord is. Genezen is hard werken, en verzorgen is dat ook.  Deze bedden ondersteunen patiënten en personeel. Ze zijn veiliger en comfortabeler voor de patiënten, en ergonomischer voor de zorgverleners. De high care bedden hebben bovendien meer mogelijkheden qua digitale bewaking, transport en positionering van de patiënt.”

In totaal vervangt ZNA meer dan 1600 gewone ziekenhuisbedden en 85 high care bedden voor de afdelingen Intensieve Zorg en het brandwondencentrum. De high care bedden houden rekening met specifieke vereisten van kritieke patiënten.

Na uitgebreide tests van de bedden op de verschillende ZNA-sites zijn ZNA Middelheim en ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis als eerste aan de beurt. Tot en met 28 oktober worden er 571 bedden vervangen. In 2022 opent ZNA Cadix met 300 nieuwe bedden. Later volgen ZNA Palfijn en de gespecialiseerde sites ZNA Elisabeth, ZNA Joostens en ZNA Hoge Beuken.

De patiënten zullen weinig merken hebben van de beddenwissel. Afdelingen die tijdens het weekend niet open zijn – zoals het dagziekenhuis – krijgen dan nieuwe bedden. Op weekdagen worden de bedden vervangen wanneer de patiënt even in de zetel zit. Alleen als het niet anders kan, verhuist de patiënt rechtstreeks van het oude naar het nieuwe bed.

De eerste bedden die vervangen worden gaan niet naar het beddenkerkhof. Ze krijgen een tweede leven in scholen of gaan via de leverancier naar ontwikkelingslanden. 30 bedden gaan rechtstreeks naar scholen, 80 bedden vertrekken via de stichting Hubi en Vinciane naar het Afrikaanse land Benin. De komende jaren wil ZNA nog meer bedden schenken aan goede doelen.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.