Nieuws Antwerpen Zo draagt u uw bedrijf over

Zo draagt u uw bedrijf over

Zo draagt u uw bedrijf over

bedrijfsoverdrachtBedrijfsoverdracht is een proces met vele facetten. Deze vragen moet u uzelf stellen:

Hoe begin ik er aan?
Zijn mijn kinderen geïnteresseerd om het bedrijf verder te zetten?
Welke rol kan ik nog opnemen na de overdracht?
Wat is de waarde van mijn onderneming?
Kunnen de opvolgers dit financieren?
Volstaat de opbrengst van de verkoop voor een zorgeloos pensioen?
Is er een toekomst voor mijn bedrijf?
Zijn er geïnteresseerde kopers op de markt?
Richt ik mij naar een overnamebemiddelaar, mijn boekhouder of accountant, een fiscalist, mijn bankier, de notaris, een jurist, een persoonlijke coach, een family business adviseur, …

Veel ondernemers hebben geen ervaring met bedrijfsoverdracht. Dit heeft enkele belangrijke gevolgen. Ze zijn zich niet bewust van de noden, beginnen te laat met de voorbereiding van de overdracht en onderschatten de ingewikkelde verbanden tussen bedrijf, familie en persoonlijke belangen.

Agentschap Innoveren & Ondernemen doet heel wat inspanningen om informatie, begeleiding en expertenadvies toegankelijk te maken voor KMO’s. Maar die maken daar te weinig gebruik van.

Het gratis informatiepakket bedrijfsoverdracht kunt u opvragen bij Agentschap Innoveren & Ondernemen via http://www.vlaio.be/artikel/gratis-infopakket.

Via de KMO-portefeuille krijgt u daarenboven subsidies om een expert of coach in te schakelen.

Tijdens de Week van de Bedrijfsoverdracht van 24 tot 28 oktober zijn er heel wat inspiratiesessies en workshops. Als u in de komende vijf jaar met opvolging of overname te maken krijgt, kunt u terecht op het startevent op maandag 24 oktober in De Montil in Affligem. Op www.weekvandebedrijfsoverdracht.be vindt u alle details.

Een goede aanpak verloopt in verschillende fasen.

ORIËNTEREN : denk na over wat u zelf wilt, bepaal uw persoonlijke en financiële doelstellingen, bespreek uw emoties, leer loslaten.

INFORMEREN : zoek informatie, voer oriënterende gesprekken met familieleden en adviseurs.

EEN OVERDRACHTSPLAN MAKEN : maak een waardebepaling van de onderneming en weeg meerdere overdrachtscenario’s tegen elkaar af.

IMPLEMENTEREN : maak de onderneming klaar voor de toekomst, ga op zoek naar een koper of organiseer de opvolging, zet afspraken op papier, informeer het personeel, draag de leiding en/of eigendom over.

NA DE OVERDRACHT : neem afscheid van het bedrijf of houd u aan de afgesproken rol, geef een nieuwe invulling aan uw leven.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.