Nieuws Antwerpen Zuidnederlandse Uitgeverij leidt discreet bestaan

Zuidnederlandse Uitgeverij leidt discreet bestaan

Zuidnederlandse Uitgeverij leidt discreet bestaan

ZNUHet is alle hens aan dek in de uitgeverswereld. De snelle digitalisering van de sector confronteert de uitgevers met vaak hoge risico’s. Het e-book bv. Of de internetverkoop. Bij de Zuidnederlandse Uitgeverij (ZNU) in Aartselaar wordt rustig gereageerd. “Het gaat er spannend aan toe”, zegt gedelegeerd bestuurder Jan Vande Velden.

ZNU is een van de grootste uitgevershuizen van België. Er worden elk jaar onder de logo’s Deltas en Chantecler zo’n 10 miljoen boeken op de markt gebracht. De firma leidt evenwel een discreet bestaan. De eigenaars, de zussen Schaltin uit Mechelen treden zelden voor het voetlicht. Het familiebedrijf tekent ondertussen voor een omzet van zo’n 20 miljoen euro. Geconsolideerd stijgt de omzet evenwel tot liefst 219 miljoen euro. ZNU controleert immers ook De Standaard Boekhandel (Sint Niklaas), de uitgeverij Chantecler (Roubaix, Frankrijk) en de Centrale Uitgeverij (Oosterhout, Nederland).

“Ook wij onderkennen inderdaad de gevolgen van de crisis”, zegt Vande Velden. “ Maar toch is het merkwaardig om vast te stellen dat onze cijfers vooral onder druk staan in Frankrijk en Nederland maar helemaal niet in België. Ook niet in Wallonië. België vormt in dit opzicht precies nog een eiland. Op de Franse en de Nederlandse markt is een ontzettend harde concurrentieslag aan de gang. Dat doet pijn. In België wordt een boek evenwel nog altijd erg geapprecieerd als geschenk of als een cultuurproduct. De verkoop is tijdens het eerste kwartaal bv. zelfs met 7% gestegen.”

ZNU heeft vandaag geen grote toppers onder zijn uitgegeven boeken. Het bedrijf spitst zich vooral toe op non-fictie. Gezinslitteratuur, toerisme, esoterie, sport, kinderboeken. ZNU heeft bv. de rechten op Disney.

Het bedrijf stelt vandaag zo’n 60 mensen tewerk. In Aartselaar zijn grafische specialisten aan het werk, vertegenwoordigers, magazijniers enz.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.