Nieuws Antwerpen Zware klappen voor Antwerpse diamantsector

Zware klappen voor Antwerpse diamantsector

Zware klappen voor Antwerpse diamantsector

ANTWERPEN – Vorig jaar verhandelde Antwerpen in het totaal voor 37 miljard dollar aan ruwe en geslepen diamanten. Hoewel dit een daling is van 20% ten opzichte van de 46 miljard dollar aan diamant die in 2018 in- en uitgevoerd werd, blijft diamant een van de belangrijkste exportproducten van onze Vlaamse economie. Dat benadrukte Antwerp World Diamond Centre (AWDC) tijdens een bezoek van Vlaams Minister-President Jan Jambon. Diamantkoepel AWDC verwacht geen verbetering in 2020, maar een herstel vanaf 2021.

Vooral de handel in ruwe diamant daalde het voorbije jaar fors. Zo werd voor een totaal van 184 miljoen karaat ter waarde van 17,2 miljard dollar verhandeld, wat een daling van 26% inhoudt ten opzichte van 2018. De handel in geslepen diamant daalde ook, maar minder sterk.

“Het grote probleem vandaag is dat het aanbod aan diamant groter is dan de vraag naar diamant”, aldus Ari Epstein. “Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de geopolitieke onrust tussen grootmachten zoals de Verenigde Staten en China en de onrust in Hong Kong, de belangrijkste afzetmarkten voor geslepen diamant.”

De volledige sector, van mijnproducenten, over diamantbewerkers en diamanthandelaars tot en met juweliers zagen hun handelscijfers het voorbije jaar dalen.

“Diamantairs proberen vandaag vooral hun voorraden weg te werken, vooraleer zij overgaan tot het aankopen van nieuwe, ruwe diamanten. Ook juweliers organiseren hun inkoopproces anders, waarbij ze meer on-demand inkopen in plaats van zoals vroeger grote bestellingen te plaatsen tijdens beurzen in Hong Kong of Las Vegas.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.