erdem Foto: Joris Herregods

Yildiz van kruidenierszaak Erdem opent theehuis met Turkse specialiteiten

Aan de Stationsstraat in Willebroek opent theehuis Erdem de deuren. Eigenares Yildiz Sanatci zet er dagelijks verse thee, rolt er haar eigen Turkse pasta en verwent gasten met lekkere gebakjes. Yildiz speelde al langer met het idee om een horecazaak te openen. Uiteindelijk waagde ze de sprong toen ze merkte dat haar buurt - de Stationsstraat - wat leeg liep.

Twee huisnummers naast theehuis Erdem vind je kruidenierszaak Erdem terug. Een gekend adres aan de kruising met de Guido Gezellestraat en Stationsstraat voor horecauitbaters in de buurt.

“Veel horecazaken komen bij ons hun voedingswaren aankopen, maar ook voor horecamateriaal kunnen ze bij ons terecht”, vertelt Yildiz. “Denk aan pizzadozen, inpakmateriaal, lepels, soeppotten, noem maar op. Eerst gaan ze langs de winkel voor hun groenten en fruit en en passant laden ze hier hun non-food materiaal in.”

Het pand dat pas werd omgevormd tot theehuis is namelijk al langer in handen van Yildiz en Erdan. Ze woonden er zelfs een tijdje, maar de laatste twee jaar werd het gebruikt als stockage. Die functie blijft, al is de voorkant nu mooi aangekleed.

Tijd is rijp

De vonk om een theehuis te starten sloeg in tijdens langdurige werken aan de Stationsstraat enkele jaren geleden. “De buurt liep echt een beetje leeg, wat ik spijtig vond”, zegt Yildiz. “Intussen hadden wij dit pand gerenoveerd, een industriële keuken geïnstalleerd en een horecavergunning aangevraagd. Ik had altijd al een idee om iets kleins te beginnen. En voila, nu is de tijd rijp. De buurt heeft hier ook nood aan.”

Inwoners uit de buurt wisten al langer dat Yildiz plannen had voor het pand vlak bij kruidenierszaak Erdem. “Het woord doet nu wel goed de ronde”, vertelt Yildiz. “In de middag krijgen we heel wat arbeiders van de kmo-zone (in Willebroek-Noord, red.) over de vloer.”

Turkse specialiteiten

Yildiz benadrukt dat ze niet de ambitie heeft om van haar zaak een restaurant te maken. “Erdem is een koffie- en theezaak waar mensen gezellig kunnen keuvelen. Studenten die hier komen studeren met koptelefoon aan en een tas thee, alleenstaanden die een babbeltje willen slaan of koppels: iedereen is welkom.”

Ze serveert wel enkele Turkse specialiteiten. “Ik maak zelf een soort Turkse ravioli, gebakjes, Turks ontbijt als menemen (Turks eiergerecht met tomatenpassata en groenten, red.) en ei met Sucuk (Turkse worst, red.), Turkse Linzensoep”, zeg Yildiz. “Maar verwacht geen volwaardige maaltijd met rijst of frieten.”