Jef Van Eyck en Dennis Obbels van Campina Energie staan in de Panorama Zomerbar in Turnhout waar dankzij de burgercoöperatie vijftig zonnepanelen op een dak liggen. — © Bart Van den Langenbergh

1.700 burgers halen dankzij Campina Energie 5.670 ton CO2 uit de lucht: “Succesverhaal blijft duren”

Het gaat burgercoöperatie Campina Energie letterlijk en figuurlijk voor de wind. Dankzij de inbreng van ruim 1.700 aandeelhouders in hernieuwbare energie kon al 5.670.000 kilo CO2 uit de lucht in de Kempen worden gehaald. En de coöperanten kunnen rekenen op 2% rendement. “We streven zelfs naar een dividend van 3%, wat gevoelig hoger is dan de rente op de spaarboekjes”, zegt Dennis Obbels van Campina Energie.

De resultaten van Campina Energie voor 2022 spreken boekdelen. “Dankzij 14 grote zonnepaneelinstallaties en 20% participatie in vier extra windturbines, kon Campine Energie de CO2-uitstoot in de Kempen met liefst 5.670 ton verminderen”, vertelt een trotse Jef Van Eyck, voorzitter van Campina Energie. “Waar we bij de opstart in 2017 moesten zoeken naar projecten, willen steeds meer gemeentebesturen, bedrijven, scholen, zorginstellingen, burgers en sportclubs samenwerken met Campina Energie om hun CO2-uitstoot te verlagen en de klimaatdoelstellingen voor de Kempen te halen.”

Door aandelen te kopen in de coöperatie, word je mede-eigenaar van energieprojecten die Campina Energie ontwikkelt, zoals zonnepaneelinstallaties en windturbines. Als lid van de coöperatie hebben de burgers inspraak en controle over de werking ervan en krijgen ze ook een deel van de winst. Een aandeel kost 250 euro en per persoon of onderneming mag je maximaal 40 aandelen of voor 10.000 euro investeren.

Hoger rendement

“Na 2% dividend in 2022, streeft Campina Energie voor de komende jaren naar 3%, wat gevoelig hoger is dan de rente op de spaarboekjes bij de bank”, vertelt Dennis Obbels van Campina Energie. “Voor 2023 streven we naar een extra CO2-reductie van 25% ten opzichte van 2022. Voor dit jaar en de volgende jaren staan er verschillende projecten in de steigers. Om deze te kunnen realiseren, zoeken we steeds naar nieuwe coöperanten die willen investeren.”

Op het dak van sportcentrum Diepvenneke in Vosselaar realiseerde Campina Energie flinterdunne zonnepanelen met minder gewicht. — © RR

Campina Energie is betrokken bij in totaal acht windturbines in Turnhout, Beerse en Balen. Er zijn in totaal al 43 grote zonnepaneleninstallaties of in totaal 7.599 panelen gerealiseerd en gelegd, waarvoor Campina Energie samenwerkte met zestien gemeentebesturen in de Kempen. Er kwamen ook al 450 zonnepaneleninstallaties bij burgers in de Kempen via Zonneregio Kempen.

Dit jaar wil Campina Energie nog zonnepanelen leggen op een hal van Weelde-Depot en op het logistiek bedrijf Intervest aan de Atealaan in Herentals. Bij Avery Dennisson in Turnhout wordt in september het grootste zonnespiegelpark van Europa in gebruik genomen. Ook daar is Campina Energie bij betrokken, net als bij de realisatie van een CO2-neutrale gymhal in Dessel.

Panorama Zomerbar

Campina Energie plaatste onlangs nog vijftig zonnepanelen op de Panorama Zomerbar op de nieuwe locatie aan de Uitbreidingsstraat in Turnhout. “We koppelen aan deze kleine installatie een actie. De eerste honderd mensen die aandelen kopen van Campina Energie krijgen twee drankbonnetjes voor de Panorama Zomerbar”, belooft Jef Van Eyck. “Campina Energie is ontstaan uit de burgerbeweging De Koep. Het centrale idee is dat de zon en wind van iedereen zijn. Intussen zijn er al 38 burgercoöperaties in heel België. Dit is duidelijk een groot succesverhaal dat blijft duren.”

Info: http://www.campinaenergie.be