Nieuws Kempen 2019 is recordjaar voor veiling Hoogstraten

2019 is recordjaar voor veiling Hoogstraten

2019 is recordjaar voor veiling Hoogstraten

HOOGSTRATEN – Coöperatie Hoogstraten noteert in 2019 een recordomzet van 242 miljoen euro. En ook het totaal aantal van verhandelde groenten en fruit is hoger dan ooit. Het seizoen en de prijsvorming kenden een merkwaardig verloop.

Het omzetcijfer van 242 miljoen euro is 21 miljoen hoger dan 2018 en 6 miljoen meer dan het vorige recordjaar 2017. Met een volume van 153,5 miljoen kilogram werd het vorige record van 2017 met ongeveer 2,5 miljoen kilogram verbroken. “De gestegen cijfers komen voornamelijk door het groter geworden aantal vierkante meter waarop geteeld wordt”, zegt directeur Hans Vanderhallen. “In 2019 is er bij onze telers 25 hectare bijgekomen ten opzichte van 2018, dit jaar verwachten we een uitbreiding van dertig hectare. In veel mindere mate spelen belichte teelten en productievere rassen een rol. Een warme zomer heeft niet zo veel invloed. Bij zeer warm weer groeien bijvoorbeeld aardbeien sneller uit, waardoor ze een kleiner gewicht hebben.”

“Aardbeien lieten met 32,5 miljoen kilogram de tweede hoogste aanvoer ooit optekenen”, gaat Vanderhallen verder in GVA. “Door het late Spaanse seizoen was het wel een moeilijk voorjaar voor de vruchten. Bovendien kenden we in april kleinere aanvoeren die gepaard gingen met heel matige prijzen. Tomaten kenden een lauwe start en de opbrengst van komkommers was in het voorjaar ronduit slecht. De ‘special tomaten’ rondden in 2019 wel voor het eerst de kaap van veertig miljoen kilogram. Het enige product dat constant op een redelijk niveau presteerde, was paprika.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Kempen

COLUMN: Alles tech!

Elke vrijdag geeft redacteur Dorien haar zinnige, onzinnige of eigenzinnige kijk op de voorbije week. Wat deze week begon met… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.