ToBe Kempen

ToBe Kempen zet in op welzijn lokale jongeren

ToBe Kempen, centrum voor integrale gezondheid in Turnhout, start met een programma voor scholen waarmee zij inzetten op het fysieke en mentale welzijn van lokale jongeren in het lager onderwijs en het middelaar. Door corona is dit thema actueler dan ooit. De focus ligt op groei en ontwikkeling, weerbaarheid en veerkracht, zelfvertrouwen en innerlijke kracht.

ToBe Kempen is een plek voor integrale gezondheid, met ruim dertig verschillende disciplines onder één dak. De timing van lancering van het programma is geen toeval. Zaakvoerder Mieke Nijs licht toe: "Vooropgesteld: de huidige omstandigheden leggen een zware druk op de gehele samenleving. Maar jongeren in het bijzonder zitten in een belangrijke fase van hun leven. Een fase waarin zij zich volop ontwikkelen en waarin zij groeien, niet alleen fysiek, maar ook hun brein. Het is een fase waarin hun weerbaarheid en veerkracht wordt opgebouwd. We vinden het belangrijk dat hier aandacht voor is. Niet later, maar nú."

De benadering van ToBe Kempen past hiermee binnen de principes van de preventieve gezondheidszorg. "Als kinderen leren goed voor zichzelf te zorgen in hun jonge jaren, is het een stuk gemakkelijker om dit op latere leeftijd door te trekken."

Aan de totstandkoming van het programma werkten onder andere muziektherapeuten, jongerencoaches, mindfulness-trainers en dans-choreografen mee. Al deze disciplines werken bij ToBe Kempen als zelfstandigen in hetzelfde gebouw. Elke therapeut of lesgever werkt vanuit de eigen ervaring, maar allemaal werken zij onder dezelfde visie: gezondheid, welzijn en co-working staan centraal. Mieke Nijs besluit: "Dat maakt het voor ons mogelijk om snel te kunnen schakelen tussen verschillende disciplines en om vernieuwende samenwerkingen vorm te geven, ook met externe partijen."