De werkbaarheidsmeting van de SERV toont aan dat 57,1% van de zelfstandigen zonder personeel hun werk als “werkbaar” beschouwt, dat wil zeggen dat ze geen klachten hebben over stress, motivatie, leermogelijkheden of de balans tussen werk en privé. Deze groep zelfstandigen vertoont minder symptomen van burn-out en ervaart minder werk-privéconflicten dan zelfstandigen met personeel. Toch werkt 37% van de zzp’ers meer dan 50 uur per week, wat het risico op werkstress aanzienlijk verhoogt. De balans tussen werk en privé blijft hierdoor een grote uitdaging. 24,4% van de zzp’ers worstelt met die combinatie, een percentage dat dubbel zo hoog is als bij werknemers (12,9%) die moeite hebben met het combineren van werk en privé.
“Drie kwart van de zzp’ers geeft aan dat ze tevreden zijn over hun keuze voor het zelfstandig ondernemerschap. Maar er is een mogelijke valkuil: ze kunnen zich verliezen in hun werk. Daarom pleiten we voor ondersteunende maatregelen voor deze groep”, zegt Eline De Rycke, sociaal adviseur bij Unizo.
Weg met administratieve rompslomp
Om de werk-privébalans van ondernemers te verbeteren, moet in de eerste plaats het administratieve proces worden vereenvoudigd. Ook bij ziekte is het van belang om de administratieve last te verlichten. Unizo pleit eveneens voor een proportioneel systeem van ziekte-uitkeringen, vergelijkbaar met dat van werknemers, in plaats van de huidige forfaitaire regeling. Dit zou zorgen voor een eerlijker en meer ondersteunend vangnet.
Daarnaast vraagt de ondernemersorganisatie de invoering van een gezondheidsbudget als preventieve maatregel, zoals voorzien in het regeerakkoord. Tot slot benadrukt Unizo het belang van meer flexibele kinderopvang, ook buiten de reguliere werkuren.