Nieuws Kempen 4 Kempense landbouwers stellen als eerste hun erf open voor de behandeling van burn-out

4 Kempense landbouwers stellen als eerste hun erf open voor de behandeling van burn-out

foto: Lukas Hartmann

4 Kempense landbouwers stellen als eerste hun erf open voor de behandeling van burn-out

RETIE/MOL/BALEN – 4 Kempense landbouwbedrijven zijn voortaan ook oorden waar mensen met een burn-out op adem kunnen komen en aan hun herstel werken. RURANT, de vzw die ijvert voor het behouden en versterken van een aantrekkelijk, leefbaar en dynamisch platteland in de provincie Antwerpen, heeft daarvoor een project uitgewerkt: Boerenrustpunt, heet het.

Een boerderij is voor veel mensen met een burn-out dé ideale locatie om weer op krachten te komen onder begeleiding van een gespecialiseerde coach. Maar hoewel zelfs wetenschappers het hierover eens zijn, bestonden daar tot voor kort geen zorgvuldig uitgewerkte mogelijkheden voor. Het Boerenrustpunt, een project van RURANT, brengt daar verandering in. Voortaan kan je jezelf op 4 Kempische landbouwbedrijven door 7 gespecialiseerde en erkende coaches laten begeleiden.

Kempen eerste regio

Bij een burn-out is de weg naar herstel vaak lang en hobbelig, maar onderzoek bewijst dat het platteland écht kan helpen. De open ruimte brengt rust en op boerderijen zijn heel wat elementen aanwezig waar gespecialiseerde coaches mee aan de slag kunnen gaan. Daarom bestond zowel bij landbouwers als bij coaches al langer heel wat enthousiasme om samen te werken. “Maar zo eenvoudig was dat niet,” vertelt Laura Van Selm van RURANT. “Dergelijke partnerships brengen tal van praktische, verzekeringstechnische, financiële en andere vraagstukken met zich mee. Daarom lanceerden we het project Boerenrustpunt. Na heel wat voorbereidend werk, is de Kempen nu de eerste regio waar je op een gestructureerde en wetenschappelijk ondersteunde manier met een burn-out naar de boerderij kan trekken.”

4 boerderijen

Bij Trezemieke (Retie), Van Hind (Balen), Het Mosterdzaadje (Mol-Millegem) en Klein Postel (Mol-Postel), kunnen mensen met een burn-out voortaan, samen met een gespecialiseerde coach, werken aan een gezonde, veerkrachtige toekomst. Tuur Vangeel, uitbater van zelfoogsttuin Het Mosterdzaadje was meteen enthousiast toen hij het project ontdekte: “Via Groene Zorg werkt al een tijdje iemand met een depressie mee op mijn boerderij. In een rustige omgeving met haar handen door de aarde wroeten, zonder enige vorm van druk, doet haar duidelijk goed. Ik zie haar als het ware stilaan weer opbloeien. Dat moet bij mensen met een burn-out ook lukken, zeker als ze begeleid worden door een coach.”

 7 gespecialiseerde coaches

RURANT selecteerde 7 coaches die op hun favoriete boerderijen aan de slag zullen gaan. Allen hebben ze een erkenning van de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-out coaches (VESB) op zak. Dana Paris (Breinvriendelijk), legt uit: “Ik geloof sterk in de meerwaarde van de boerderijomgeving en het buiten actief zijn. Maar wat me vooral aantrok in het Boerenrustpunt-project is de manier waarop het wetenschappelijk onderbouwd wordt. Zo is bijvoorbeeld de Universiteit van Antwerpen nauw betrokken. Ook de huisartsen lijken dat te appreciëren. Zij verwijzen momenteel al patiënten met burn-out symptomen naar ons door voor coachingsessies op de boerderij.”

Boerenrustpunt is een LEADER-project, ondersteund door het ELFPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling).

Meer informatie is te vinden via www.RURANT.be/boerenrustpunt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Kempen

COLUMN: Alles tech!

Elke vrijdag geeft redacteur Dorien haar zinnige, onzinnige of eigenzinnige kijk op de voorbije week. Wat deze week begon met… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer