Nieuws Kempen Aandeelhouders Nyrstar in verweer tegen hold-up

Aandeelhouders Nyrstar in verweer tegen hold-up

Aandeelhouders Nyrstar in verweer tegen hold-up

BALEN – Een aantal aandeelhouders van het beursgenoteerde Nyrstar (Balen) verweren zich juridisch tegen een plots en ongevraagd bod van 22 miljoen euro op de resterende 2% van de zink- en loodhandelaar. Gaat de raad van bestuur hier op in, verdwijnt de publieke notering.

Nyrstar werd opgericht in België en heeft al meer dan 100 jaar één van de grootste zinksmelterijen ter wereld in Balen. Er werken nog meer dan 4.000 mensen voor het bedrijf. De verwerker van zink, lood en andere metalen is in handen van Trafigura, een handelsonderneming in olie, mineralen en metalen. Omdat Nyrstar in zware financiële problemen zat, kwam Trafigura ter hulp, waardoor het na een herkapitalisatie 98% van de aandelen in handen kreeg. Dit tot groot ongenoegen van heel wat aandeelhouders, die in feite onteigend werden. Ze hielden nog amper 2% over van de beursgenoteerde vennootschap. De waarde van het aandeel zakte van bijna 40 euro in 2015 naar amper 0,20 cent op dit moment.

Maar nu wil Trafigura nu ook die resterende 2% op de kop tikken. Vorige week bracht het hiervoor een onverwacht bod uit van 22 miljoen euro. De raad van bestuur (die overigens door Trafigura gecontroleerd wordt), kan hier op ingaan, waardoor het oude Nyrstar in feite helemaal verdwijnt. Dezelfde aandeelhouders die het oneens waren met de herkapitalisatie, vechten nu ook -wat zij noemen- de hold-up van Trafigura aan. Ze hebben advocaten onder de arm genomen. Ze eisen dat de overname ongedaan wordt gemaakt of ze een riante schadevergoeding van minstens 1,5 miljard euro krijgen. Benieuwd of dat zoden aan de dijk brengt…

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.