Starters-540×365

Aantal starters daalt voor het tweede jaar op rij door hogere loon- en energiekosten

MECHELEN, KEMPEN – Voor het tweede opeenvolgende jaar daalt het aantal startende ondernemers. Volgens Voka Mechelen-Kempen zijn de hogere loon- en energiekosten hier de oorzaak van.

In het eerste kwartaal van 2023 zijn er in de regio 2.261 nieuwe ondernemingen bijgekomen: 942 in het arrondissement Mechelen en 1.319 in het arrondissement Turnhout. Dit komt neer op 25 starters per dag in de regio Mechelen-Kempen. Dat is ongeveer drie procent minder dan in dezelfde periode in 2022 en zowat tien procent minder dan in 2021.

“Dat is opmerkelijk”, vindt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “Tien jaar lang ging het aantal nieuwe ondernemingen in stijgende lijn. Zelfs in het coronajaar 2020. Nu merken we al voor het tweede jaar op rij een daling van het aantal ondernemingen. We zitten nog altijd met de hoogste loonkosten in bijna vijftig jaar en de energiekosten liggen ook nog hoger dan twee of drie jaar geleden. Deze factoren hebben een directe impact op een starter.”

Voka laat weten dat er meer inspanningen nodig zijn om de hoge lasten op arbeid aan te pakken. Personeel aanwerven en betalen is in België immers een pak duurder dan elders. Voka Mechelen-Kempen waarschuwt daarom voor de grote fiscale hervorming die nog op tafel ligt. Uit een eerste raming van Voka blijkt dat de bedrijfswereld een groot deel van de financiering van die fiscale hervorming zou moeten betalen: 1,5 miljard euro aan nieuwe belastingen is voor rekening van bedrijven.

“Dat kan niet”, stelt Tom Laveren. “Daarom pleiten we voor maatregelen die de competitiviteit van onze bedrijven versterken, zoals de herziening van het indexmechanisme en de automatische koppeling van de lonen aan de index of het verlagen van de patronale bijdragen.”