Nieuws Kempen Aardbeibedrijf Bevlo test project met UV-licht tegen plantenschimmels

Aardbeibedrijf Bevlo test project met UV-licht tegen plantenschimmels

Aardbeibedrijf Bevlo test project met UV-licht tegen plantenschimmels

RIJKEVORSEL – In de aardbeiserres van Bevlo in de Zwartvenstraat rijdt elke nacht een robot rond die UV-licht straalt om zo op een milieuvriendelijke manier schimmels te bestrijden. Het gaat om proefproject van het Leuvense bedrijf Octinion.

Octinion ontwikkelde eerder al een robot met een plukarm om de aardbeien te oogsten. “Het bedrijf wil op het platform van de robot meerdere toepassingen mogelijk maken”, legt Hans Van Hoof van Bevlo uit.

UV-licht

“Het UV-licht tegen schimmel en de plukarm zijn er daar twee van. We zijn het enige bedrijf in België waar een robot met luchtbandjes op een ondergrond van gras getest wordt. Het toestel is iets minder dan een jaar operationeel bij ons. ’s Nachts rijdt de robot door de serres omdat het UV-licht dan het meeste effect heeft. Overdag staat hij in de loods.”

Cameradetectie

“De eerste versie van het apparaat maakte gebruik van een elektriciteitskabel. De robot bij ons wordt gevoed door een batterij, wat veel praktischer is. Het systeem werkt volledig met cameradetectie. Die is ingesteld om de rijen van de aardbeien te volgen. Voor de veiligheid staan er een zwaailamp, een noodstop en zelfs richtingaanwijzers op. Aan beide zijden zijn stootkussens aangebracht.”

Milieuvriendelijk

“Dat we door het UV-licht niet meer moeten spuiten tegen de vorming van schimmels is een grote vooruitgang”, zegt Hans Van Hoof. “Vroeger bestreden we schimmels met pesticiden, maar dat is niet milieuvriendelijk en geeft residu af op de planten. Het systeem van het UV-licht staat op punt. Het proefproject is vooral bedoeld om mankementen aan de robotwagen te detecteren en op te lossen.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.