Nieuws Kempen “Als lonen té sterk stijgen, wordt onze regio minder aantrekkelijk”

“Als lonen té sterk stijgen, wordt onze regio minder aantrekkelijk”

“Als lonen té sterk stijgen, wordt onze regio minder aantrekkelijk”

Zes op de tien bedrijven in Mechelen-Kempen hebben hogere kosten omdat de grondstoffen duurder worden. De inflatie die daaruit voortvloeit, leidt uiteindelijk tot een loonstijging. Volgens Voka is dat sneller dan verwacht. “We vragen om de automatische koppeling van de lonen aan de index te herbekijken. Dit is anders een bijkomende handicap die onze bedrijven kunnen missen”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Vorige week heeft het Planbureau de inflatieverwachtingen naar boven bijgesteld. Voor 2021-2022 wordt nu een stijging van de gezondheidsindex met 3,7% verwacht. Dat is fors hoger dan de verwachte indexering van 2,8% waarmee rekening is gehouden bij de opstelling van het loonakkoord. In tegenstelling tot andere landen is er in België via de automatische indexering een directe link tussen hogere inflatie en sterkere loonstijgingen.

De afgesproken loonmarge van 0,4% bovenop de index zou de totale loonstijging voor de periode 2021-2022 brengen op 4,1%. Een onverwachte meerkost voor de bedrijven. “Er is maanden onderhandeld over een loonakkoord, er werd gestaakt door de vakbonden en uiteindelijk moest de regering de knoop doorhakken. De inflatie en de koppeling van de lonen aan de index achterhalen dit alles. We worden gewoon voorbij gestoken door de inflatie en de automatische indexaanpassing die andere landen niet kennen. Dit zal wegen op de groei en de competitiviteit. Het herstel na de coronacrisis is nog broos. Werkgevers hebben in deze post-corona-tijd geen ruimte voor een té sterke loonstijging. Voka vraagt dat de automatische koppeling van de lonen aan de index wordt herbekeken”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Uit de bevraging van Voka Mechelen-Kempen blijkt dat 1 op de 10 ondernemingen nu al betere loonvoorwaarden geeft voor eenzelfde functie dan een half jaar geleden. Dat maakt dat hun marges nog kleiner worden. Ze moeten dit doen om de vacatures ingevuld te krijgen. In de regio Mechelen-Kempen staan er op dit moment meer dan 6.500 vacatures open. Samen met de uitzendarbeid en jobstudenten, kom je volgens Voka aan zo’n 21.000 openstaande jobaanbiedingen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer