“Schande, schande, bloed aan je handen.” De leuzen die de actievoerders woensdag scandeerden bij Janssen Pharmaceutica op de Turnhoutseweg in Beerse logen er niet om. Een dertigtal actievoerders van Animal Rights, vergezeld van enkele honden, hielden een vreedzaam protest bij het farmaceutisch bedrijf. De dierproeven op honden, vooral bij beagles, is een doorn in het oog van de dierenrechtenactivisten. “In 2023 zijn liefst vijfhonderd honden aan een experiment onderworpen. Veertien van deze dieren overleefden het niet”, legt Rowena Vanroy van Animal Rights uit. “Ons standpunt is helder: honden doden is misdadig, ook wanneer dit gebeurt in naam van de wetenschap. Dit moet stoppen.”

Alternatieven
De activisten legden symbolisch bloemen neer ter nagedachtenis aan de honden die de experimenten niet overleefden. Beagles van 1 tot 2 jaar oud worden bij Janssen Pharmaceutica volgens Animal Rights veel gebruikt in toxicologische proeven. Beagles zijn al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in trek bij proefdiercentra omdat deze honden niet te groot zijn en een vriendelijke aard hebben. “De meeste van deze honden worden volledig opgebruikt in opeenvolgende experimenten. Een mooi pensioen is voor hen niet weggelegd”, verduidelijkt Rowena Vanroy. “Naast beagles werden in 2023 bij Janssen ook duizenden muizen, 188 cavia’s, 484 hamsters, 111 varkens, 64 konijnen en 2.904 ratten gebruikt in dierproeven. Animal Rights pleit voor een volledig einde aan alle dierproeven, en deze te vervangen door moderne alternatieven zoals virtual clinical trials, computermodellen die zich baseren op grote datasets van patiënten.”

Relevant
Volgens Animal Rights is het lijden van deze dieren wetenschappelijk weinig relevant. “Dierproeven hebben amper voorspellende waarde voor de menselijke gezondheid, omdat mensen fysiologisch sterk verschillen van dieren”, luidt het nog. “Minister Ben Weyts heeft aangekondigd werk te willen maken van een einde aan experimenten op honden en katten, maar een concreet actieplan ontbreekt nog. Tot die tijd blijft het noodzakelijk om het leed van deze dieren aan te kaarten.”

Wettelijk
De politie hield woensdag een oogje in het zeil tijdens de actie, maar alles is rustig verlopen. Bij Johnson & Johnson benadrukken ze de relevantie van proeven bij dieren. “Bij het ontwikkelen van geneesmiddelen is onderzoek met dieren wettelijk vereist om de veiligheid en effectiviteit van het geneesmiddel aan te tonen. We zorgen ervoor dat we aan alle relevante wetten voldoen en gaan zelfs verder”, zegt Tim De Kegel, woordvoerder bij Johnson & Johnson in Beerse. “Bij Johnson & Johnson werken we hard aan het verminderen van onderzoek met dieren. We zetten al vele jaren in op de ‘3V’s’: het vervangen, verminderen en verfijnen van dierproeven in ons onderzoek. Waar mogelijk gebruiken we alternatieve onderzoekmethodes zonder dieren. Door onze inspanningen om over te schakelen op proefdiervrije methodes daalt het gebruik van dieren in ons onderzoek al jaren.”