Nieuws Kempen Antwerpse deputatie verstrengt voorwaarden Umicore

Antwerpse deputatie verstrengt voorwaarden Umicore

Antwerpse deputatie verstrengt voorwaarden Umicore

Umicore krijgt strengere voorwaarden opgelegd van de omgevingsvergunning in Hoboken. Dat besliste de Antwerpse deputatie. Umicore – dat ook in Olen een belangrijke vestiging heeft –  wordt dit jaar nog verplicht om maatregelen te nemen om de norm voor lood-in-bloed bij kinderen te verlagen. Vervolgens worden in de tijd verdere dalingen opgelegd. De deputatie noemt de normen streng en ambitieus, maar haalbaar en in het belang van de gezondheid van de bewoners. De deputatie vraagt ook aan Umicore om beter te communiceren met de omwonenden.

Het uitgangspunt van de aangepaste voorwaarden in de vergunning is dat de lood-in-bloed-concentraties van de kinderen moeten dalen naar een zo laag mogelijk haalbaar niveau. De opgelegde grenswaarden voor lood-in-bloed zijn veel strenger dan voorheen en gebaseerd op de huidige actuele wetenschappelijke inzichten.

Daarnaast legt de deputatie extra voorwaarden op, om onder meer de bron van de uitstoot van stof, lood, arseen en cadmium verder aan te pakken. Die waren door de Vlaamse instanties, zoals het departement omgeving, de VMM en Agentschap Zorg & Gezondheid, gevraagd in een gezamenlijk advies. Eén van de maatregelen is de windbarometer, die het mogelijk maakt om bij bepaalde weersomstandigheden  specifieke activiteiten in de fabriek te verminderen of uit te stellen.

Umicore moet tegen begin 2022 een communicatiestrategie uitwerken om de omwonenden periodiek te informeren over de eigen metingen. Hierin wordt ook vastgelegd hoe gecommuniceerd zal worden bij incidenten die een mogelijke impact hebben.

De besliste maatregelen zullen ook een gunstige impact hebben op de emissie van andere zware metalen als cadmium en arseen. In samenspraak met provincie Antwerpen, stad Antwerpen, departement Omgeving, VMM en Umicore lopen de voorbereidingen om een éénmalig uitgebreider gezondheidsonderzoek te organiseren in Hoboken. Er zullen bij jongeren in de omgeving ook andere chemische parameters dan lood gemeten worden zoals arseen en cadmium. Dit om een meer globaal inzicht te krijgen in de gezondheidsimpact van de zware metalen in Hoboken. Een technische werkgroep legt binnenkort een projectplan voor waarin duidelijk wordt wat gemeten zal worden, hoe en bij wie.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer