Nieuws Kempen Archiles Architecten en ZJA ontwerpen nieuw sportcomplex Stadspark Turnhout

Archiles Architecten en ZJA ontwerpen nieuw sportcomplex Stadspark Turnhout

Archiles Architecten en ZJA ontwerpen nieuw sportcomplex Stadspark Turnhout

De opdracht voor het ontwerp van een nieuw sportcomplex in het Stadspark in Turnhout is toegewezen aan Archiles Architecten uit Geel en het Nederlandse ZJA. Schepen van Facility Management Francis Stijnen: ‘‘Eind 2020 hebben we de ontwerpopdracht uitgeschreven. Na een verkennende fase waarin vier bureaus werden geselecteerd, volgden de jurering en beslissende fase. Vandaag zijn we zover dat we de opdracht definitief toewijzen aan Archiles Architecten en ZJA.”

De huidige sporthal is 50 jaar oud en de capaciteit is te beperkt. Het ontwerp van Archiles Architecten – ZJA heeft een heel compacte structuur. “De architecten hebben bovendien gekozen voor een vaste tribune in de grote sporthal, voor mij een absolute meerwaarde”, zegt schepen van Sport Jan Van Otten. “Zo is de sportvloer te allen tijde volledig beschikbaar voor de sporters.” De cafetaria is goed gelegen en biedt een ruim zicht op beide sporthallen.

“Voor onze twee scholen is het belang van het nieuwe sportcomplex immens groot”, meent schepen van Onderwijs Marc Boogers. “Campos profileert zich niet voor niets als ‘school voor ondernemen en sport’, terwijl de basisschool ruimte zoekt – figuurlijk maar ook letterlijk – om haar werking op een kwaliteitsvolle, duurzame manier uit te bouwen.”

Omdat sport een stuttende pijler is in het onderwijsaanbod van Campos, maakte directeur Greet Willems deel uit van de jury. ‘De school zal niet alleen intensief gebruikmaken van de sportinfrastructuur, er worden bovendien klassen geïntegreerd in het complex. Om die gecombineerde functies werkbaar te maken, is de input van een onderwijsexperte als Greet uiteraard goud waard’, zegt schepen Boogers.

Het nieuwe sportcomplex belangt niet alleen de sportverenigingen en de scholen aan, maar ook alle bezoekers van het Stadspark. Het nieuwe complex past naadloos in de groene omgeving. De ronde gevels verwijzen naar de organische parkomgeving met bochtige lanen en paden. Een luifel en enkele ramen van de kantoor- en klaslokalen tonen een glimp van de publieke bestemming. De glazen klimtoren is een aandachtstrekker vanuit verschillende hoeken en aanlooproutes.

“Ik ben tevreden dat alle ontwerpers een goede score haalden voor groenbalans en duurzaamheid. We hadden daarop de nadruk gelegd in onze ontwerpopdracht, omdat we ernaar streven om onze nieuwe gebouwen circulair te maken. Het is bemoedigend dat ook de architecten daar het belang van onderkennen en dat ze de knowhow hebben om ermee aan de slag te gaan”, besluit schepen van Milieu en Duurzaamheid Astrid Wittebolle.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.