David Silva is voor voetbalfans geen onbekende. In Manchester staan twee standbeelden van voetbalhelden: een van Vincent Kompany en een van Silva. Kompany nam destijds bij Manchester City de aanvoerdersband over van David Silva.
Van Rocky Peeters bestaat, voor zover wij weten, nog geen standbeeld. Als er wel een zou zijn, moet het ergens in ons land staan, want Peeters voetbalde onder andere bij Verbroedering Geel, bij STVV en bij Germinal Beerschot. Hij opende na zijn voetbalcarrière de wijnhandel Bar àPART in Herselt.
Verborgen wijngaard
Ook David Silva heeft iets met wijn. Meer zelfs, hij heeft een eigen wijngaard op het Spaanse eiland Gran Canaria. “Een heel exclusieve wijngaard”, weet Rocky Peeters. “Het adres wordt nergens gepubliceerd en de wijngaard is nauwelijks bereikbaar. De laatste twee kilometer is er geen weg meer en kan je er enkel met een terreinwagen geraken.”

Gelenaar Jess Van Weert, bekend van de schuimwijn Lux Sparkling, kent David Silva persoonlijk. Hij bracht de Spaanse voetbalvedette in contact met de voetballende wijnhandelaar uit de Kempen. “De productie van Silva’s wijngaard is beperkt. We konden David Silva overtuigen om via Rocky zijn wijn ook in de Belgische markt te introduceren. Dat is exclusief, want het gaat om maar duizend flessen witte en vierhonderd flessen rode wijn. Het zijn de enige flessen van deze wijn die buiten Gran Canaria worden verkocht.”
Taméran is de merknaam van de wijnen, die Rocky Peeters in sterrenrestaurant Hert in Turnhout voorstelde en liet beoordelen door sommelier Daan de Maerteleire. “Ik ben aangenaam verrast. We kennen uiteraard de Spaanse wijnen, maar Gran Canaria laten we vaak links liggen. Ten onrechte. Dit zijn echte parels, die ik hier ook op de wijnkaart wil zetten.”

Daan de Maerteleire wil zich niet laten leiden door de bekende voetbalnaam. “Dit zijn aangename wijnen, die vergelijkbaar zijn met de klassieke bourgognestijl, al vergelijk ik de rode wijn nog eerder met een nebiolo. Ik proef zachte tannines, anijstinten, een beetje ziltigheid. Dit is geen wijn om nog te laten liggen, want hij is nu al op zijn balans. Ik zou deze rode wijn schenken bij truffel, morieljes, coquilles, tarbot of wit gevogelte.”
Lokale druivenrassen
De rode wijn is gemaakt van de listan negro, een lokaal druivenras. Dat is ook het geval voor de witte wijn van malvasia volcanica, die een kruising van twee lokale druivenrassen is. Daan de Maerteleire maakt van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor een andere manier om witte wijn te schenken. Hij laat ons de wijn twee keer proeven: een glas recht uit de fles en een glas met wijn die eerst in een karaf is gegoten.
“De tweede wijn lijkt veel ouder. De vaak tintelende bitters zijn verdwenen. We drinken witte wijn vaak te jong. Na het karafferen proef je ook romigheid en witte besjes. Hij heeft veel meer diepgang. Een wijn die overal bij past.”
Wie al zin heeft gekregen in de wijn: Rocky Peeters verkoopt hem voor 45 euro in zijn wijnhandel en webshop Bar àPART. Niet zozeer voor voetbal-, maar wel voor wijnliefhebbers.
