Rekken gevuld met diverse voedingswaren en basisproducten in een (sociale) kruidenierszaak. © kma

Beerse investeert in sociale kruidenier: meer dan enkel voedselhulp

De gemeente Beerse zet een nieuwe, toekomstgerichte stap in de lokale armoedebestrijding met de ontwikkeling van een eigen sociale kruidenier. Dit initiatief wil niet enkel kwalitatieve voeding en basisproducten toegankelijk maken voor wie het financieel moeilijk heeft, maar moet ook een warme plek van ontmoeting, keuzevrijheid en ondersteuning worden.

Armoede is volgens het lokaal bestuur een structurele uitdaging die ook in Beerse steeds zichtbaarder wordt. Met het project van een sociale kruidenier wil de gemeente niet alleen tegemoetkomen aan federale veranderingen rond voedselhulp, maar ook zorgen voor een kwalitatief en duurzaam voedselaanbod op maat van de inwoners. Het bestuur onderzoekt momenteel welke locatie het meest geschikt is voor een duurzame verankering. Ondertussen start een pop-upconcept om eerste ervaringen op te doen.

De ontwikkeling van het project gebeurt niet over één nacht ijs. In 2023 nam Beerse deel aan het leertraject ‘De Wisselaar’ om inspiratie op te doen bij andere lokale besturen. “Voor de realisatie van het project is er al overleg geweest met Foodsavers, die voedseloverschotten herverdelen en ondersteuning bieden bij de opstart en werking van sociale kruideniers”, zegt Viviane Cornelissen, beleidsmedewerker Armoede in Beerse. “Ook vzw De Watertoren, die vandaag al mee instaat voor de voedselbedeling in Beerse, werd als prioritaire partner uitgenodigd om actief mee te stappen in het traject.” Inspiratie werd onder meer gehaald bij de sociale kruidenier Antenne in Oostende, “waar voedselbedeling structureel wordt gekoppeld aan rechtenverkenning en persoonlijke begeleiding.”

Die aanpak inspireerde Beerse, want een sociale kruidenier is volgens de initiatiefnemers meer dan een plek waar voeding wordt verdeeld. De overgang naar dit model biedt volgens het bestuur meer keuzevrijheid en betrokkenheid voor de gebruikers en een flexibelere, mensgerichte ondersteuning. “We geloven sterk in een sociale kruidenier als plek van verbinding en vertrouwen”, vertelt schepen van Sociale Zaken Annemie Guns (CDE-Vlim.be). “Het gaat om veel meer dan voeding en basisproducten alleen. Het is een warme plek waar mensen zich welkom voelen, waar ze opnieuw zelf keuzes kunnen maken én waar er ruimte is voor ontmoeting en ondersteuning.”

Annemie Guns, schepen van Sociale Zaken in Beerse
Annemie Guns, schepen van Sociale Zaken in Beerse. © Ivan Daems

Oproep aan Ondernemers en Vrijwilligers:

Om van de sociale kruidenier een succes te maken, rekent het lokaal bestuur op de gemeenschap. Vrijwilligers vormen een onmisbare schakel in het project en worden warm opgeroepen zich te melden. “Iedereen met een hart voor mensen is welkom om mee het verschil te maken”, klinkt het.

Daarnaast zijn ook lokale bedrijven en sponsors cruciaal. “Naast vrijwilligers zijn ook sponsors meer dan welkom”, zegt Viviane Cornelissen. Concreet is er behoefte aan materiaal zoals winkelrekken, koelingen of ander praktisch meubilair. Bedrijven of particulieren die op deze of een andere manier willen bijdragen aan de inrichting van deze warme, waardige plek, kunnen contact opnemen via viviane.cornelissen@beerse.be.