Nieuws Belgische bedrijfsgebouwen behoren tot de grootste energieverbruikers. Tijd voor actie!

Belgische bedrijfsgebouwen behoren tot de grootste energieverbruikers. Tijd voor actie!

Belgische bedrijfsgebouwen behoren tot de grootste energieverbruikers. Tijd voor actie!

Wist je dat gebouwen tot de grootste energieverbruikers in Europa behoren? En daar hebben niet-residentiële gebouwen een belangrijk aandeel in. Meer nog: Belgische bedrijfsgebouwen verbruiken 20% meer dan het Europese gemiddelde. De helft van alle energiekosten gaat naar verwarming. Luminus ontwikkelde een online energiescan om je energieverbruik te vergelijken met gelijkaardige bedrijven uit jouw sector en geeft enkele bruikbare tips mee om het verbruik langdurig te doen dalen.

Belgische niet-residentiële gebouwen verbruiken vandaag nog 20% meer kwh/m2 dan het Europees gemiddelde. Uit Vlaamse studies blijkt dat het energiebesparingspotentieel voor bedrijven tussen 10% en 30% ligt, afhankelijk van hun activiteiten. Ook voor ondernemingen met een relatief laag besparingspotentieel maar hoog energieverbruik, kan een betere energie-efficiëntie meteen een significante besparing opleveren.

Grootste verbruikers

Ondanks de grote verscheidenheid tussen bedrijven kunnen de grote energieverbruikers worden herleid tot verwarming, verlichting, koeling en verluchting. Om het energieverbruik van je bedrijf te verlagen kan je: warmteverliezen beperken,  efficiënter verwarmen dankzij optimalisaties van (productie)processen, efficiënter verlichten, verluchten en koelen.

Bespaar energie

Belgische bedrijven kunnen hun energie-efficiëntie verhogen door:

  • Structurele aanpassingen, die bijdragen aan het verminderen van het energieverbruik of die lokale energieproductie bewerkstelligen. Zoals het aanbrengen van isolatie, het vervangen van de verwarmingssystemen, de installatie van nieuwe verlichting, …
  • Gedragsaanpassingen, met als doel het energieverbruik te verminderen door de bewustmaking van werknemers.

De voordelen voor jouw bedrijf

Energie-efficiëntie heeft zijn nut om energie- en klimaatdoelstellingen te realiseren, maar wat brengt dat jouw onderneming op? De voordelen op een rijtje:

          1. Bespaar langdurig op je energiekosten

Investeren in een energiezuinige infrastructuur en eigen groene energie creëert een langetermijnvoordeel. Dat betekent dat jouw onderneming minder afhankelijk is van de energiemarkt met schommelende prijzen, heffingen en nettarieven.

          2. Klaar voor de toekomst en maatschappelijk relevant

De Europese, federale en regionale normen voor energie en klimaat worden strenger en de termijnen korter. De uitstoot van broeikasgassen beperken is nodig, net zoals spaarzaam omgaan met niet-hernieuwbare energiebronnen. Een slim energiebeleid en proactief inzetten op energie-efficiëntie is de beste manier om in te spelen op verstrengde energienormen én jouw investeringskosten te spreiden.

          3. Boost de productiviteit met een comfortabele werkomgeving

Een goede verlichting en een moderne verwarmingsinstallatie dragen bij tot een aangename en productieve werkruimte. Daar genieten je medewerkers graag mee van.

Online energiescan

Via de online energiescan van Luminus ontdek je hoeveel je bedrijf verbruikt in vergelijking met gelijkaardige bedrijven uit je sector en krijg je handige tips om langdurig te besparen op jouw energieverbruik. Daarnaast maakt Luminus je wegwijs in de relevante steunmaatregelen. Zo heb jij alles in handen om te werken naar een vermindering van je CO2-uitstoot en een lagere energiefactuur.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.