Margaux Balemans en Yanick Dehandschutter. © Ellesvisuelles

Beste Sommelier van België Margaux Balemans werkt niet langer voor Marc Coucke en Wout Bru: “Ik wilde graag een volgende stap zetten”

Margaux Balemans, de 25-jarige Beste Sommelier van België uit Vosselaar, verlaat het Durbuyse horeca-imperium van Marc Coucke en Wout Bru. Ze kiest voor een nieuwe uitdaging bij tweesterrenrestaurant Sir Kwinten in het Pajottenland. De ambitieuze Kempense wil er haar wijnkennis verder verdiepen en haar passie voor het vak naar een nog hoger niveau tillen.

Eind vorig jaar kwam een droom uit voor Balemans. Als eerste vrouw in zestig jaar won ze de prestigieuze titel van Beste Sommelier van België. Ze was in één klap ook nog eens de jongste winnaar ooit. En hoewel haar prestatie in de finale van de wedstrijd de monden van de jury deed openvallen, zei ze in een interview met deze krant meteen dat ze ‘nog heel veel kon leren’.

Dat blijft haar grote doel en de volgende stap in haar parcours wordt tweesterrenzaak Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik, een restaurant dat bij Gault&Millau 17,5 op 20 scoort. “Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en vooruitgaan. Daarom wilde ik nu graag een volgende stap zetten. Bij Sir Kwinten kom ik terecht bij sommelier en medezaakvoerder Yanick Dehandschutter.” Hij is iemand die ik heb leren kennen tijdens de sommelierwedstrijden en we zijn altijd contact blijven houden. “Nu voelde ik dat de tijd rijp was.”

Ze kiest voortaan de perfecte wijnen uit die naadloos passen bij de gerechten van chef Glenn Verhasselt, een chef die zijn tweede ster bevestigd zag op de jongste Michelin-uitreiking. Sommelier Yanick Dehandschutter was in 2013 trouwens ook Beste Sommelier van België en heeft daarnaast ook nog een heleboel andere onderscheidingen op zijn naam staan. “Yanick is medezaakvoerder en hij blijft uiteraard gewoon ook zijn ding doen als sommelier in de zaak. Ik zal hem aanvullen. Ik ben vereerd dat ik het vertrouwen krijg, want dit is een zaak waar wijn altijd heel belangrijk is geweest. Ik ben 300 procent gemotiveerd om hier alles te geven en om als team nog stappen vooruit te zetten.”

“Het is een heel cosy restaurant dat in een geklasseerd herenhuis is ondergebracht. Er hangt ook een groot familiegevoel en ik heb al gemerkt iedereen echt geweldig samenwerkt. Qua keuken zie je altijd wat er op je bord ligt, er wordt gewerkt met pure ingrediënten, ze houden niet van overdreven gedoe en ze staan met twee voeten op de grond. Dat is hoe ik het heel graag heb”, vertelt ze.

Ik heb een fantastische tijd in Durbuy gehad. Ik wil nog benadrukken dat ik ongelofelijk dankbaar ben voor de kansen die ik heb gekregen.

Margaux Balemans, Beste Sommelier van België

Zo heeft ze een voor haar belangrijke periode afgesloten in Durbuy. Ze was erbij toen het restaurant van Wout Bru Le Grand Verre in 2023 een Michelinster kreeg en ze nam samen met collega Gianluca Di Taranto de prijs van ‘Wijnkaart van het jaar’ in ontvangst bij Gault&Millau in de herfst van 2024. Nu vertrok ze er als Beste Sommelier van België.

“Ik heb er een fantastische tijd gehad. Ik wil nog benadrukken dat ik ongelofelijk dankbaar ben voor de kansen die ik van Marc (Coucke, red.) en Wout (Bru, red.) heb gekregen. Ze zijn beiden mega-gepassioneerd en ik heb in Durbuy in drie jaar tijd superveel kunnen leren, op persoonlijk en professioneel vlak. Dat neem ik voor altijd mee.”