Nieuws Kempen Bestuurders-vennootschappen binnenkort niet langer vrijgesteld van btw

Bestuurders-vennootschappen binnenkort niet langer vrijgesteld van btw

Bestuurders-vennootschappen binnenkort niet langer vrijgesteld van btw

betalenDe Administratie heeft op 20 november 2014 beslist dat rechtspersonen die als bestuurder, zaakvoerder of vereffenaar van een vennootschap optreden met ingang van 1 januari 2015 niet langer kunnen kiezen om hun handelingen buiten de btw te houden. Zo meldt Van Havermaet Groenweghe in een nieuwsflash.

Een btw-plichtige is eenieder die in de uitoefening van een economische activiteit geregeld en zelfstandig, met of zonder winstoogmerk, hoofdzakelijk of aanvullend, leveringen van goederen of diensten verricht. Bestuurders, zaakvoeders en vereffenaars – natuurlijke personen – van vennootschappen treden ten opzichte van derden op als organen van de rechtspersoon die zij vertegenwoordigen en handelen dus niet op zelfstandige wijze. Wanneer zij handelen in de gewone uitoefening van hun statutaire opdracht, bevinden zij zich in een band van ondergeschiktheid ten aanzien van de rechtspersoon die hun deze opdracht heeft toevertrouwd en om die reden zijn zij geen btw-plichtige. Dit blijft ook zo na 1 januari 2015.

Van een bestuurder-vennootschap kan men moeilijk beweren dat die niet-zelfstandig handelt. Dus in principe zijn zij btw-plichtige. Doch, naar analogie met de bestuurders-natuurlijke personen, had de Administratie in 1994 beslist dat bestuurders-vennootschappen konden kiezen voor de al dan niet toepassing van btw. Aan die keuzemogelijkheid komt nu een einde.

Naar verluidt had de Europese Commissie kritiek op die keuzemogelijkheid en om die reden wil de Administratie de gewone btw-regels toepassen vanaf 1 januari 2015. Voor meer informatie, contacteert u best uw btw-adviseur.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer