DDP 2015 Dominic Depreeuw

Bijzaak: kan Vivaldi rocken?

Een keer in de maand kijkt ‘Made in Kempen’ met een eigenzinnige blik naar het nieuws. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Vivaldi is geboren tijdens een aardbeving.

Ik heb het over de componist, Antonio Vivaldi, maar u dacht meteen dat ik verwees naar onze nieuwe federale regering, niet? Volgens een hardnekkige overlevering zou Antonio Vivaldi in 1678 ter wereld zijn gekomen op het moment dat in zijn geboortestad Venetië een aardbeving voelbaar was. Dat u aan de regering De Croo I denkt, is omdat de analogie zo treffend is. We kunnen niet ontkennen dat die regering in woelige omstandigheden het levenslicht heeft gezien.

Maar laten we hopen dat er nog meer overeenkomsten zijn tussen beide Vivaldi’s. Want hoewel de oorspronkelijke Vivaldi wel eens adem te kort kwam -hij leed aan astma- liet hij een indrukwekkend oeuvre na van 46 opera’s, 14 symfonieën, 73 sonates en nog een resem kamer- en gewijde muziek. De muziek van Vivaldi wordt beschouwd als vernieuwend voor zijn tijd, onder meer omdat hij werkte om een breed publiek aan te spreken en niet alleen de elite. Zou het niet mooi zijn als ook de Vivaldi-regering de ruimte wordt geboden om dergelijke mooie muziek te maken?

Een requiem schreef Vivaldi niet. Toch wil ik hier ook even een treurige noot laten horen, want de Kempen grijpt helaas weer naast een ministerpost. Het is jammer hoe onze streek al decennialang ondervertegenwoordigd is in de nationale politiek. Mollenaar Servais Verherstraeten (60) was dichtbij een aanstelling als minister, maar zijn partij CD&V heeft gekozen voor vernieuwing in de federale regering. Nochtans is het belang niet te onderschatten van een regionale vertegenwoordiger in de nationale politiek.

Zonder Jos Dupré (Westerlo) als staatsecretaris was de broodnodige renovatie van het kasteel in Turnhout er wellicht niet gekomen. Hoe zou het werk van de rechtbanken in dat kasteel er dan vandaag aan toegaan? En we moeten nog verder in de tijd om een Kempenaar als minister te vinden. Frans Van Mechelen was van 1968 tot 1972 Minister van Nederlandse Cultuur. Hij woonde toen al in het Leuvense, maar was afkomstig van Turnhout en wist de realisatie van cultuurhuis de Warande erdoor te drukken, sindsdien een van de meest toonaangevende cultuurcentra van het land. Herentalsenaar Jan Peeters maakt het rijtje af, als staatssecretaris van 1995 tot 1999, maar dan moeten we al heel ver zoeken naar een Kempenaar in een federale of Vlaamse regering.

Nu zich in de Wetstraat duidelijk een nieuwe generatie heeft gevestigd, kunnen we alleen maar hopen dat ook vanuit onze regio een nieuwe generatie opstaat en zich engageert om zo snel mogelijk in Brussel de Kempense dossiers te kunnen verdedigen. Daar zit namelijk muziek in!