Nieuws Kempen Bourgeois ontdekt Kempense toppers in waterstof

Bourgeois ontdekt Kempense toppers in waterstof

Bourgeois ontdekt Kempense toppers in waterstof

Minister-president Geert Bourgeois liet zich vandaag rondleiden bij 2 Kempense topbedrijven op het vlak van waterstof: Hydrogenics Europe in Oevel en Borit in Geel. Recent besliste de Vlaamse regering om tegen 2030 de verkoop van personenwagens met een verbrandingsmotor te halveren. Waterstof is 1 van de alternatieven.

Hydrogenics Europe behoort tot de wereldtop op het vlak van de ontwikkeling en productie van generatoren die waterstof produceren. Het produceert al enkele decennia elektrolysesystemen voor toonaangevende klanten over de hele wereld.

“Daar waar we enkele jaren geleden vooral waterstofgeneratoren voor de industrie leverden, hebben we nu meer en meer klanten die toestellen aanschaffen voor tankstations of voor energieopslag”, zegt Filip Smeets, CEO van Hydrogenics Europe. In Oevel werken 75 mensen.

Mooi groeitraject
Borit uit Geel behoort tot de wereldtop in de productie van geavanceerde bipolaire platen, cruciale componenten van elektrolyse en brandstofcellen. Het bedrijf heeft voor de productie ervan een bijzonder productieproces ontwikkeld en levert onder meer aan de grootste spelers in de auto-industrie. Een brandstofcel voor een auto bevat een 400-tal van de platen en zijn cruciaal voor de goede werking ervan.

“Sinds onze opstart in 2010 hebben we een mooi groeitraject als industrieel bedrijf afgelegd”, zegt Luc Wanten, CEO van Borit. “Met de steun van onze aandeelhouders van het eerste uur, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en Finindus, en alle stakeholders is het de bedoeling om in Geel onze hoogwaardige ‘world-class pilot plant’ verder uit te bouwen.”

Bourgeois was onder de indruk. “Het is nog maar eens een bewijs dat we in Vlaanderen parels van bedrijven hebben, die in de technologie naar een duurzame samenleving, een belangrijke rol spelen. Als Vlaamse overheid moeten we deze bedrijven waar mogelijk ondersteunen, bijvoorbeeld op vlak van onderzoek en ontwikkeling en met de investeringen van onze participatiemaatschappijen PMV en LRM.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.