B&R Bouwgroep Hoofdkantoor in steigers

Bouwsector kreunt onder prijsstijgingen

De levertermijnen van bouwmaterialen verslechteren, terwijl de prijsstijgingen verder toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Confederatie Bouw. Meer dan de helft van de prijsstijgingen is voor rekening van de aannemer, terwijl in 41% van de gevallen de factuur hiervoor - wel meer gedeeltelijk dan integraal - naar de klant gaat. "Er zijn inderdaad complexe uitdagingen voor onze sector", zegt Sam Daems, gedelegeerd bestuurder van de Arendonkse B&R Bouwgroep.

 

 

De bouwsector blijft kampen met materiaalschaarste en prijsverhogingen. De verlenging van de levering is het meest uitgesproken voor hout en polyurethaanisolatie. Meer dan één vijfde van de aannemers spreekt zelfs over een verlenging van meer dan 2 maanden. De vertraagde levering zorgt momenteel voor vertragingen bij 59% van de lopende contracten (tegenover 52% in juni).

De bouwsector vraagt vooral erkenning vanuit de politiek dat dit "uitzonderlijke omstandigheden" zijn, zo blijkt nog uit het onderzoek. Dat houdt in dat de risico’s niet integraal door de aannemer moeten gedragen worden, vermits het immers om abnormale prijsstijgingen gaat. De Confederatie Bouw is hierover in gesprek met de federale regering. Tegelijkertijd vragen bouwbedrijven om meer solidariteit en dialoog binnen de hele bouwketen, zodat spanningen rond prijzen en leveringstermijnen gemakkelijker opgevangen kunnen worden.

Sam Daems, gedelegeerd bestuurder van bouwonderneming B&R Bouwgroep ondervindt aan den lijve hoe moeilijk het vandaag werken is. "Er is niet alleen de prijsstijging van hout en metalen. Zelfs banale producten als een klokputje of ander klein materiaal blijven achter. De levertermijn is vandaag tot wel drie keer langer dan normaal."

Hoe ga je daar als bouwgroep dan mee om? "Door bijvoorbeeld grote loten te clusteren. We pakken zaken beet over al onze bedrijven heen. We bespreken de situatie ook met onze opdrachtgevers, en zorgen voor een goede planning. Door proactief te bestellen voor toekomstige werven en zaken al vast te leggen, kan je inspelen op de situatie. Want als je gewoon afwacht, kom je zeker te laat. Bijvoorbeeld aluminium, dat in prijs nog aan het stijgen is, proberen we vandaag al te bestellen voor werven in de toekomst."

"Het is moeilijk, maar de bouwsector is bijzonder veerkrachtig. In de coronaperiode hebben we een paar weken nul werking en rendement gehad, en binnen de 9 maanden zijn we terug op tempo gekomen. Ook onze mensen waren heel flexibel, bijvoorbeeld bij quarantaines of andere moeilijkheden. En voor de toekomst zien we dat er heel veel werk is. De meeste algemene aannemers hebben goedgevulde orderboekjes. De stijgende grondstofprijzen wegen op de marges, en het gebrek aan werkkrachten blijft een uitdaging. Maar we zijn er van overtuigd dat de prijzen niet blijven stijgen. Mogelijk zien we eind van het jaar al een afvlakking."