Shutterstock Geld en Tom Laveren Tom Laveren. Foto's: Shutterstok, Joren De Weerdt.

Mechelse en Kempense economie krijgen recordbedrag uit buitenland

MECHELEN, KEMPEN - Buitenlandse bedrijven investeerden vorig jaar 1,5 miljard euro in de Mechelse en Kempense economie. Dat is meer dan de voorbije vijf jaren samen. Dit blijkt uit cijfers die Voka Mechelen-Kempen heeft opgevraagd bij Flanders Investment & Trade (FIT). Vooral de mega-investering van Pfizer zorgde voor een enorme boost.

Voor de Mechelse en Kempense economie was 2022 een recordjaar. Buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar 1,47 miljard euro geïnvesteerd in de arrondissementen Mechelen (1,2 miljard euro) en Turnhout (273 miljoen). “Het gaat in totaal om 35 grote investeringsprojecten: 12 in de regio Turnhout en 23 in de regio Mechelen”, weet Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. “Al die projecten zijn in 2022 goedgekeurd en zullen de komende tijd worden uitgevoerd.

Heel belangrijk is dat zowel Turnhout als Mechelen zich als regio prominenter in de etalage zetten. Beide regio’s zijn samen goed voor 28 procent van alle investeringen in Vlaanderen. Dat is ongezien. Van de 35 grote investeringsprojecten gaat de helft naar de bouw van volledig nieuwe vestigingen. De andere helft zijn uitbreidingen of overnames. Al die investeringen leveren ook veel nieuwe jobs op: voor de regio Turnhout 465 en voor de regio Mechelen 371.”

 

Voka Mechelen-Kempen cijfers 26/01
Bron: Voka Mechelen-Kempen

Pfizer en Sanofi

Eén mega-investering zorgt voor een boost in de cijfers. Pfizer heeft beslist om 1,2 miljard euro te investeren in de site in Puurs-Sint-Amands. Zo kan het de productiecapaciteit fors opvoeren. Ook Sanofi in Beerse zorgt voor een forse injectie, namelijk 120 miljoen euro voor de productie van biologische geneesmiddelen.

“De bedrijven die jaren geleden hebben gekozen om vol te gaan voor onderzoek en ontwikkeling en innovatie worden nu beloond”, aldus nog Tom Laveren. “We blijven als Voka wel vragen om niet te snoeien in het fiscale voordeel van 30.000 onderzoekers in Vlaanderen. Er ligt een hervormingsplan op tafel om daar aan te raken. Wij roepen op om dat niet te doen. De cijfers bevestigen dat je dan raakt aan één van onze sterkste troeven.”