Nieuws Buizenproducent Aliaxis van miljardairsfamilie Emsens verkozen tot ‘Onderneming van het jaar’

Buizenproducent Aliaxis van miljardairsfamilie Emsens verkozen tot ‘Onderneming van het jaar’

Aliaxis CEO Eric Olsen

Buizenproducent Aliaxis van miljardairsfamilie Emsens verkozen tot ‘Onderneming van het jaar’

De Kempense familie Emsens is al een van de rijkste van het land, ze mag zich nu ook eigenaar van de ‘onderneming van het jaar’ noemen. Dinsdagavond werd haar bedrijf Aliaxis bekroond, een producent van buizen met hoofdzetel in Brussel en vestigingen in een veertigtal landen.

Aliaxis volgt als Onderneming van het Jaar de Aertssen Group op. De andere genomineerden dit jaar waren Agristo (producent van diepgevroren aardappelproducten), Galloo (recyclage van metalen en plastics) en Vandewiele (producent textielmachines). Het gaat in alle vier de gevallen om familiebedrijven.

Aliaxis is marktleider in de productie van plastic buizen en koppelingen, met vorig jaar een omzet van 3,7 miljard euro en een brutobedrijfswinst van 660 miljoen euro. Het telt zo’n 15.000 medewerkers in een veertigtal landen. Het bedrijf splitste zich in 2003 af van Etex, het vroegere Eternit. Dat is eveneens eigendom van de familie Emsens, die haar fortuin (een geschat vermogen van 1,8 miljard euro) vooral opbouwde met zandwinning in de Kempen.

De wedstrijd van Onderneming van het Jaar wordt georganiseerd door consultant EY in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis. De jury roemde vooral de langetermijnvisie en financiële discipline van de familiaal gecontroleerde onderneming. CEO Eric Olsen mocht de award dinsdagavond in ontvangst nemen.

Scale-up FEops bekroond

Scale-up van het Jaar is FEops uit Gent. Deze spin-off van de Gentse universiteit ontwikkelt technologie om hartoperaties te simuleren. Het bedrijf gaat deze technologie nu ook buiten de grenzen commercialiseren.

De prijs van Scale-up van het Jaar komt van de Vlaamse regering en gaat naar een jonge onderneming waarvan men gelooft dat die later mogelijk onderneming van het jaar kan worden.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.