Nieuws Kempen Café Ranonkel in nieuwe handen

Café Ranonkel in nieuwe handen

Yves Sylverans (l) en Jan Lenaerts (r)

Café Ranonkel in nieuwe handen

TURNHOUT – Café Ranonkel, een van de bekendste cafés van Turnhout, in het hartje van de stad, verandert van uitbater. Yves Sylverans (49), die in de jaren ’90 voetbalde in de eerste ploeg van KFC Turnhout, neemt het café over van Jan Lenaerts.

“Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk”, zegt Jan Lenaerts (53). Tien jaar geleden nam hij de Ranonkel over van Nic Verdonck en Magda Vansteenlandt. “Het waren heel plezante, maar ook vermoeiende jaren. Als ik nog iets anders wilde doen in mijn leven, was dit het moment.” Zo voelde het ook voor Yves Sylverans. Hij had al verscheidene keren laten horen dat hij wel interesse had om het café over te nemen, al was dat in het begin eerder om te lachen.

Zwans

“We kwamen elkaar weleens tegen tijdens optredens”, vertelt Jan. Yves gaat verder: “Om te zwanzen zei ik dan: als je het café ooit wegdoet, bel dan eerst naar mij. Twee jaar geleden heb ik mijn steenkapperij in Geel verkocht, daar heb ik ondertussen mijn laatste werkdag achter de rug. Net als Jan had ik zin in iets anders. Ik had eigenlijk al plannen om opnieuw iets in de bouw te gaan doen. Ik zou een loods gaan huren, maar toch heb ik eerst nog eens naar Jan gebeld en gezegd: als je het café nog wil overdragen, dan is nu het moment. En hij heeft toegehapt.”

Behouden

Yves heeft geen horecaverleden, maar stapt vol vertrouwen in dit avontuur. Hij is van plan om het authentieke karakter van café Ranonkel te bewaren. “Het is een monument in Turnhout”, zegt Sylverans. “Dus ik wou de kans grijpen om dat in ere te kunnen houden.” Jan Lenaerts vult aan: “Het was ook een voorwaarde van mij dat alles zou behouden blijven, zeker ook het personeel. Je zou ook wel gek zijn om het DNA van een zaak als deze te willen veranderen.” De vaste klanten, en dat zijn er in de Ranonkel nogal wat, kunnen blijven rekenen op klassiekers als kaartwedstrijd ‘de bospoeper’ en de jaarlijkse Ranonkelfeesten. “Ik wil het zo laten”, stelt Yves Sylverans. “Ik heb wel wat ideetjes en op termijn wil ik wel eens iets uitproberen. Maar in hoofdzaak blijft alles zoals het is. Ik overweeg wel een terugkeer van ‘De Ranonkel draait door’, met plaatjes draaien op zaterdagavond.”

Carrièreswitch

Het voetballen voelt voor de ex-speler van KFC Turnhout helemaal als een afgesloten hoofdstuk. “Voetbal is bij mij iets dat ik alleen zie zitten als ik het zelf kan doen”, vertelt Sylverans. “Ik kan niet naar het voetbal als ik zelf niet kan spelen. Als ik nog ga kijken, dan is dat om mensen van vroeger te ontmoeten.”

Officieel gaat de Ranonkel op 1 januari over in de nieuwe handen. Jan Lenaerts zal nog een tijdje in de buurt blijven om de nieuwe zaakvoerder op weg te helpen. Tegelijk gaat hij rustig uitkijken naar de volgende stap in zijn loopbaan. Wat die wordt, ligt nog niet vast. Zelf zegt hij het zo: “We wilden allebei een nieuwe job. Yves heeft die al gevonden, ik nog niet.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Mol
Mol

Cosy in de Corbiestraat

Vanaf begin mei tot en met eind oktober tovert het Molse gemeentebestuur de verkeersvrije Corbiestraat om tot Cosy Corbie. In… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.