Nieuws Kempen Chirurgie op afstand met Rods & Cones

Chirurgie op afstand met Rods & Cones

Chirurgie op afstand met Rods & Cones

Medisch softwarebedrijf Rods & Cones uit Turnhout ontwikkelde technologie waarmee chirurgen vanop afstand kunnen assisteren in de operatiezaal. Zullen ook chirurgen binnenkort van thuis uit kunnen werken?

Samen met het Antwerpse technologiebedrijf Iristicks ontwikkelde Rods & Cones een slimme bril die de gebruiker kan helpen in steriele omgevingen. “Een operatiekwartier is een steriele omgeving. Hoe minder mensen er aanwezig zijn, hoe kleiner de kans op besmettingen,” zegt Jan Dheedene van Rods & Cones in Het Nieuwsblad. Met de slimme bril kunnen mensen buiten de operatiezaal helpen bij de ingreep. De bril is voorzien van camera’s, microfoons en oordopjes die de beelden live streamen naar collega’s.

Besturingssoftware

Rods & Cones ontwikkelde de software die de besturing van de slimme bril mogelijk maakt. Bij ‘Google Glass’-slimme brillen heb je je handen nodig om hem aan- en uit te zetten. De drager van deze slimme bril voert een operatie uit, en heeft zijn beide handen nodig om te werken. Een arts die buiten de OK staat, ziet alles scherper, en kan zijn collega’s advies geven. Die feedback ziet de uitvoerende chirurg dan via een klein schermpje op de bril.

Het kantoor van het jonge bedrijf ligt in D’Offiz in Turnhout, tegenover het ziekenhuis. Er was een intensieve samenwerking voor de ontwikkeling. Het bedrijf kende in 2020 een sterke groei. “We zijn in het begin van het jaar gestart met 4 freelancers. Intussen werken er vijftien medewerkers op 4 locaties.”

Steriele omgevingen

De bril heeft niet alleen nut in de operatiezaal. Voor elke steriele omgeving, waar aanrakingen te vermijden zijn, biedt de bril mogelijkheden, bijvoorbeeld voor bereiding van oncologische preparaten.  Rods & Cones richt zich specifiek op de medische wereld.

Samenwerking door Vlaio

De slimme bril kwam tot stand met innovatiesteun van Vlaio. De Vlaamse overheid geeft subsidies, maar verwacht wel van bedrijven dat ze samenwerkingen aangaan. Zo kwam het in contact met Iristicks, die de hardware van de slimme bril heeft ontworpen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.