smatch

Colruyt neemt 57 Belgische Match- en Smatch-supermarkten over: 690 banen bedreigd

Colruyt Group neemt een deel van de supermarktketens Match en Smatch over. Vanaf het eerste kwartaal van 2024 komen er in totaal 57 filialen van onder hun vleugels terecht. De 1.069 medewerkers kunnen volgens Colruyt Group allemaal “hun job en voorwaarden behouden”. In de winkels die niet overgenomen worden en bij de ondersteunende diensten dreigen 690 jobs te verdwijnen.

Match en Smatch zijn eigendom van Match NV en Profi NV, wat dan weer twee dochterondernemingen zijn van de groep Louis Delhaize. Concreet neemt Colruyt 28 Match-winkels, het merendeel daarvan zit in Wallonië, en 29 Smatch-winkels over. Die zitten dan weer voornamelijk in Vlaanderen. In de provincie Antwerpen zijn er nog twee filialen: in Puurs en in Mechelen.  Zo’n twintig filialen blijven in handen van Louis Delhaize. Een overzicht van al hun filialen vind je hier.

“Als expert in de voedingsretail en als Belgische marktleider kan Colruyt Group aan de hand van deze overname verder groeien”, luidt het in een persbericht. “Dit past binnen de langetermijnstrategie van de groep. Deze transactie is onderworpen aan de goedkeuring van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). De finalisatie van de transactie wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2024.”

De 57-filialen die Colruyt Group dan overneemt, realiseerden ongeveer 300 miljoen euro omzet in 2022 en ze tellen samen 1.069 medewerkers. Ze zullen na de overname niet langer door het leven gaan als Match of Smatch, maar vallen dan onder één van de winkelformules van Colruyt. Dat zal dan waarschijnlijk Spar of Okay zijn omdat de filialen doorgaans niet zo groot zijn als een klassieke Colruyt.

690 banen bedreigd

“In de komende maanden zal er gewerkt worden aan een vlotte transitie en aan het economisch en duurzaam rendabel maken van de overgenomen winkels via de gekende winkelformules van Colruyt Group”, klinkt het nog.

“Per winkel zal er – onder andere in functie van de winkelgrootte, de lokale markt en de klantenbehoeften – geëvalueerd worden welke Food-formule van Colruyt Group het meest geschikt is. De medewerkers die vandaag in de desbetreffende winkels werken, zullen hun job en voorwaarden behouden.”

Minder goed nieuws is er voor het personeel bij de ondersteunende diensten van Match en Smatch en bij de winkels die niet overgenomen worden door Colruyt. Daar zijn 690 banen bedreigd. “Parallel aan de voorgenomen transactie met Colruyt Group en bij gebrek aan een alternatieve oplossing, kondigde de directie vanmorgen in de buitengewone ondernemingsraad dan ook haar intentie aan om over te gaan tot een collectieve ontslagprocedure voor de medewerkers van de resterende logistieke en ondersteunende diensten die mogelijks sluiten en voor winkels waarvoor geen koper gevonden wordt”, klinkt het in het persbericht. “Deze intentie kan gevolgen hebben voor de tewerkstelling van maximaal 690 medewerkers voor de ondernemingen Match, Profi en Associated Retail.”

Overzicht 

Bij de winkels die met sluiting worden bedreigd, gaat het om 6 Match-winkels (Beaumont, Binche, Fleurus, Leuze, Moeskroen en Woluwe), 19 Smatch-winkels (Assenede, Cuesmes, Deerlijk, Eksaarde, Haaltert, Geldenaken, Jemappes, Kalken, Kluisbergen, Knesselare, Maldegem, Mechelen, Moerbeke, Stembert, Tienen, Waasmunster, Zele, Zeveneken en Zulte) en 2 Louis Delhaize-winkels (Kessel-Lo en Thulin).

De 57 winkels die worden overgenomen door Colruyt zijn 24 Match-winkels (Andenne, Ath, Auvelais, Bergen, Chimay, Couvin, Eigenbrakel, Florennes, Fontaine, Gembloux, Gent, 's Gravenbrakel, Grez-Doiceau, Hoei, Jumet, Leuven, Marcinelle, Namen, Sint-Gillis, Scheut, Stockel, Vorst, Waremme Noord en Waremme Zuid). Daar komen nog eens 20 Smatch-winkels bovenop (Belsele, Brugge, Châtelet, De Haan, De Klinge, Galmaarden, Gavere, Groot-Bijgaarden, Gullegem, Machelen, Mariakerke, Munkzwalm, Oordegem, Oostende Frère-Orbanstraat, Oostende Gelijkheidstraat, Puurs, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sleidinge, Wachtebeke) en 6 Louis Delhaize-winkels (Keerdok, Lendelede, Nieuwpoort, Oudenaarde, Vaux-sous-Chèvremont en Zottegem).

Ten slotte, neemt Colruyt ook nog 7 franchisewinkels over: 4 van Match (Burdinne, Momignies, Wanfercée Baulet, Wépion) en 3 van Smatch (Bertogne, Ruddervoorde en Vaux-sur-Sûre). Voor een laatste franchisewinkel, die van Match in Châtelet Perron, loopt het franchise-contract af in 2024. Wat er daarna met die winkel gebeurt, is onduidelijk.