Nieuws Kempen Stories COLUMN – Een warm pleidooi voor meer ‘stories’
Kempen

COLUMN – Een warm pleidooi voor meer ‘stories’

(Het Fotohuis)

Elke vrijdag geeft redacteur Dorien haar zinnige, onzinnige of eigenzinnige kijk op de voorbije week. Deze week wil ze iets vertellen over verhalen. Want verhalen doen de wereld draaien, en zijn zonder twijfel de kern van haar vak als journalist en schrijver. Ze op een prettige manier vangen en ze delen met de wereld, dat is de reden waarom ze doet wat ze doet.

Made In lanceert een nieuw platform, Made in Stories, waar meer ruimte is voor longreads, interviews, achtergrondinformatie. Want we merkten dat de interesse naar de mens achter het regionaal-economisch nieuws groot is. En terecht, want er lopen best wel veel knappe, interessante koppen rond in de Kempen. Veel mooie verhalen liggen er te wachten om verteld te worden.

Toch is er in de Kempen nog een schroom om naar buiten te treden met je verwezenlijkingen. “Doe maar gewoon en werk maar verder” is een motto dat eigen in aan onze mooie, groene streek. Nochtans is er niets mis mee om te zeggen wat je goed doet, en dit te delen met de wereld.

Het ondernemersverhaal is toch altijd een heerlijke bron om uit te putten en je aan te laven. Want het gaat altijd om mensen die vanuit een oerkracht een nieuwe wereld scheppen, en uiting willen geven aan hun drang om te ondernemen. Zo ook Charlotte, een onderneemster in hart en nieren en medestichter van Stabco. Ze vertelt me met passie over haar drive, en zonder schroom over haar besognes. Taboeloos en rechtuit: zo heb ik ze graag!

Ook dat van Peter is een verhaal van een ondernemende kerel, die zijn talent inzet aan de andere kant van de wereld. Deze Kempenzoon vloog uit en landde in Tokyo, met een job als general manager en een op-en-top Japans gezin. Letterlijk en figuurlijk een toffe Pé, die op wijze wijze vertelt over de veranderende wereld rondom hem.

Maar er was ook het verhaal van Nick en zijn Canadese vrouw Chanelle, die samen in Turnhout een bedrijf startten, eerst in hun keuken en nu vanuit een bedrijfshub in Turnhout. Hij vertelt trots, inspirerend, gepassioneerd over het verhaal dat ze samen schrijven. Dit is een bedrijf om in het oog te houden.

Of het verhaal van Inneke, die de wereld in beweging wil zetten, of van Nina, die creatievelingen een forum wil geven en wil ondersteunen. Of Tobias, die kersverse vaders van hun buikje af wil helpen. En natuurlijk ook Jo, die door haar onderneming kinderen met autisme tot rust wil brengen.

De verhalen van de Kempen zijn zo rijk aan kracht. Verhalengoeroe Robert McKee vat de kunst van verhalen als volgt samen: “The story art have become humanity’s prime source of inspiration, as it seeks to order chaos and gain insight into life.” Daarom – om nog meer te inspireren – lanceren we bij Made in Kempen maandelijks een nieuwe nieuwsbrief met meer aandacht voor verhalen.

Ik heb me er al op geabonneerd!