Nieuws Kempen Stories COLUMN: Oeverloos trots op de Kempische ondernemer
Kempen

COLUMN: Oeverloos trots op de Kempische ondernemer

Elke week geeft redacteur Dorien haar zinnige, onzinnige of eigenzinnige kijk op wat geweest is of wat komen gaat. “Deze week is het precies een jaar geleden dat ik solliciteerde voor een job als journalist voor Made in Kempen. Niet zomaar journalist, wel iemand die specifiek verbinding maakt met ondernemers en hun verhalen – gezien het dna van Made In veelal positief – noteert. Mijn conclusie? De Kempen bruist, en dat komt door Vic, Jan, Margot, Sam, Carlo, Tom, Stijn, Erik, Pat en vélen anderen.”

Al bijna een jaar lang speur ik naar je verhalen, Vic. Zorg ik dat ik bij blijf met de investeringen van je bedrijf. Een jaar al vraag ik jou, Marc, langs mijn neus weg hoe je dat doet: altijd opnieuw plannen maken en uitvoeren, en intussen al die andere bordjes in de lucht houden. Maar Margot, ik bewonder je, omdat je met innovaties komt, omdat je nieuwe kansen wil creëren. Omdat, Johan, bij jou het ondernemerschap centraal staat.

Ook al is het soms moeilijk, daar twijfel ik niet aan. Als je, Jef, bij een werfvergadering van je nieuwbouw de planning weer naar de filistijnen ziet gaat. Of omdat het budget op een jaar tijd met tientallen procenten omhoog gaat. En zo, Sam, moet ook jij je bedrijf draaiende houden, met een haperende supply chain en externe moeilijkheden. Elke dag weer sta je op, Dirk, recht je je rug en kijk je naar de weg vooruit. Want dat is ondernemen: niet alleen kijken naar de toekomst, maar die ook waarmaken.

Een ondernemer als jij, Bert, is iemand die recht krabbelt, in zijn haren krabt en het potlood tussen de tanden knelt. En de plannen uittekent, die niet alleen uit een strategische koker komen, maar gerijmd worden aan mensen en de realiteit. Soms kijk je over de grenzen, Wim, en vind je opportuniteiten buiten je gebruikelijke regio. De wereld is een dorp, Dominic! Maar altijd, altijd werk je vooruit.

Omdat je een ondernemer bent, Jan. Een Kempische ondernemer. Het afgelopen jaar ontdekte ik het dna van deze bijzondere soort die vele namen en gezichten heeft. Bescheiden en eerlijk, voorzichtig om té lovend te zijn over zichzelf. De schrijver van grootse verhalen, Natalie, die onze Kempische regio versterken, die mensen van hier jobs geven. Met zin om te groeien, te bouwen en te vertrouwen in de toekomst. Noest en hard werkend, zonder op de horloge te kijken. Zonder te stoppen, en zo min mogelijk met spijt achterom te kijken.

Je deelde je kennis en je mijmeringen met me Carlo, zodat ik je boodschap kon verspreiden naar mijn lezers. Door open te vertellen, konden anderen je ondernemerschap proeven en zich laten inspireren. Door je realisaties in de verf te zetten, Stijn, maak je anderen trots op wat mensen van hier, van de Kempense zandgrond, realiseren.

Ik ben je hier heel dankbaar om, je wil niet weten hoeveel. Want wat me het afgelopen jaar met stip duidelijk is geworden, is dat het hier niet ‘de stille Kempen’ is, maar een bruisende regio vol straffe ondernemerszin, innovatie, hard werk en op tijd en stond een frisse pint!