Bloemfabriek Geel Ten Aard

Creatieve hub brengt leven in oude bloemmolens

Er is weer leven in de oude bloemmolens aan de brug van Geel Ten Aard. De imposante torens aan het Kempisch kanaal vormen de komende twee jaar het decor van een creatieve hub. Twee organisatoren van Kempische zomerbars zullen er De Bloemfabriek uitbaten, waarin er ook ruimte is voor out-of-the-box samenwerkingen met andere ondernemers.

De opening van De Bloemfabriek was een dagje later dan voorzien, omdat de brandweer nog niet helemaal tevreden was. Maar dat kon het enthousiasme niet drukken: veel mensen vonden hun weg naar de tot de verbeelding sprekende site in Geel Ten Aard. Op sociale media toonden velen met sfeervolle foto's hun aanwezigheid op het openingsweekend van De Bloemfabriek.

Kollektiv Productions- van Panorama Zomerbar in Turnhout en Bar5 in Beerse - slaat er de handen in elkaar met Bamaza BV, die Bar Gul en de Winterbar in De Halle in Geel uitbaatten. "We zijn een redelijk jonge onderneming", zegt Bastiaan Quets van Bamaza. "Samen met mijn vennoten Zander Pelgroms en Mathias Vanuytsel begon ik twee jaar geleden met ons bedrijf Bamaza. We kennen elkaar van het jeugdhuis, en hebben Bar Gul, aan het oude schoolgebouw van het Sint Dimpnaplein in Geel, en de Winterbar in De Halle in Geel uitgebaat."

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

De bakstenen gebouwen van de bloemmolens staan op de inventarislijst van onroerend erfgoed. De site zal door de eigenaar op termijn ontwikkeld worden. Maar de weg naar de nodige vergunningen is lang, en zou minstens twee jaar duren. "De projectontwikkelaar kwam zelf naar ons met de vraag om de gebouwen te laten heropleven en er in tussentijd iets leuks te organiseren. Een kleine aanpak zoals bij Bar Gul zou niet bij het concept passen. Daarom kozen we ervoor om het veel groter aan te pakken en verschillende partijen erbij te betrekken."

Samen met Kollektiv Productions uit Turnhout heeft Bamaza een sterke basis van kennis, jeugdig enthousiasme en ervaring. "We zijn alletwee thuis in de horeca, en dat vormt de basis van dit project. Het middenplein tussen de gebouwen hebben we dichtgemaakt met glas, zodat er een soort van serre gecreëerd is." Het hart van de site is een ontmoetingsplek waar mensen iets kunnen komen eten en drinken. Bastiaan en zijn vennoten zullen de bar zelf verzorgen, maar voor de catering spraken ze Mi! Streetfood uit Ranst aan. Hun concept past bij dat van De Bloemfabriek. En Barijs uit Lichtaart brengt met een oude foodtruck zijn ijsjes naar Ten Aard.

Crossfit en co-workingspace

Het horecagedeelte is sinds afgelopen weekend open. Maar gezien de grootte van de site, blijft er nog plaats over voor andere initiatieven. "Er is plaats genoeg, en we willen niet alles voor ons zelf houden. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Door samen te werken breng je ook weer nieuwe contacten in je bedrijf." Er is al een winkel in zero-waste bulkverkoop - De Goedzak - en komt een co-workingspace op de site van de bloemmolens. "Op de eerste verdieping zijn nog oude kantoorruimtes. Daar zou  de co-working van Broeikas, een initiatief van het Geelse jeugdhuis voor jonge ondernemers, zijn plaats kunnen krijgen. Ook een crossfit van Lividum krijgt binnenkort zijn plek hier op de site."