D&D Horse Shop & Debby Douwen Foto's: Joren De Weerdt.

D&D Horseshop opent gespecialiseerde ruiterwinkel: “Herentals is het hart van western”

HERENTALS, MEERHOUT, LAAKDAL -Met D&D Horseshop op de Geelseweg is Herentals een opvallende speciaalzaak rijker. Want uitbaatster Debby Douwen legt zich met haar winkel toe op de westerntak van de ruitersport, waarin ze zelf uitermate beslagen is.

De beginletters van de zaak verwijzen naar de jonge zaakvoerster Debby Douwen uit Veerle-Laakdal, die de zaak een jaar of drie geleden op de Molseweg in Meerhout startte. Het tweede luikje horseshop doet al vermoeden dat het om een winkel in ruitermateriaal gaat, maar de onderneming richt zich op een heel specifieke tak. En daarin schuilt precies ook de reden waarom D&D Horseshop van Meerhout naar Herentals is verhuisd.

 

Foto: Joren De Weerdt

Hart van western

“De eerste reden is van praktische aard”, zeggen vader Tom en dochter Debby Douwen. “Ons huurcontract in Meerhout liep ten einde, terwijl we al eerder ons oog op dit pand in Herentals hadden laten vallen. En dit kwam toevallig net te huur. Die kans hebben we met beide handen gegrepen.”

Maar de voorkeur voor de Keizerstede heeft dus nog een heel andere oorsprong, en die is voor een keer niet in het wielrennen te zoeken. “Wij zijn met onze producten gespecialiseerd in de westernsport, een aparte tak van de ruitersport. En we merkten al langer dat een groot deel van onze klanten vanuit deze omgeving komt. Want je kan gerust zeggen dat Herentals het hart van de western in ons land is, en daar zitten wij nu met onze winkel middenin.”

 

D&D Horseshop Debby Douwen
Debby Douwen. Foto: Joren De Weerdt.

Herentalse cowboys

Western is een aparte wereld binnen de ruitersport, met tal van eigen disciplines zoals showmanshiproping of trail riding. We associëren het automatisch met cowboys en Amerika, maar laat net het Herentalse koppel Bernard Fonck en Ann Poels er veelvuldig in geslaagd zijn om de Amerikanen in eigen land een poepje te laten ruiken door vele jaren na elkaar wereldkampioen te worden in de discipline reining. Dat kan je een beetje beschouwen als de westernversie van dressuur. De familie Poels stichtte overigens op een boogscheut van D&D Horses vandaan de Rawhide Ranch, een van de grootste western-maneges van het land. En recenter liep de jonge Herentalse cowboy William nog in de kijker in het VTM-programma Boer zkt Vrouw.

Het gezin Douwen is zelf ook actief binnen de sport, met eigen stallen onder de naam D&D Horses in Veerle. Debby draait in de discipline barrel race al verscheidene jaren op Europees niveau mee. Maar omdat er in de buurt nauwelijks of geen winkels te vinden zijn waar je aangepast materiaal in het westerngenre kan vinden, begon ze dat zelf maar bij elkaar te zoeken. Eerst als hobby, later met een webshop en fysieke winkel onder de naam D&D Horses.

 

 

D&D Horseshop
Foto: Joren De Weerdt

Amerikaanse merken

“Je vindt bij ons al het materiaal voor paard en ruiter. Voor het paard gaat dat van halsters, bitten en zadels tot accessoires zoals showdekens, whiter straps(schoftbanden, red.) of borstriemen in westernthema. Voor de ruiter hebben we vooral spullen in het genre, zoals (cowboy) boots, hoeden en kleding. We zijn er trots op dat we enkele bekende Amerikaanse merken in ons aanbod hebben kunnen opnemen. Het heeft ons enkele jaren gekost om die te kunnen binnenhalen, maar dat is ons recent gelukt. Daar is heel veel vraag naar, maar in ons land eigenlijk bijna niet te verkrijgen. Dat maakt het toch wel speciaal.”