Nieuws Kempen de Warande heropent met expo ‘De Nacht’, ook virtueel te bezoeken door samenwerking met twee ondernemingen

de Warande heropent met expo ‘De Nacht’, ook virtueel te bezoeken door samenwerking met twee ondernemingen

Sarah Rombouts (Storm Op Komst), Glenn Geerinck en Annelies Nagels (de Warande)

de Warande heropent met expo ‘De Nacht’, ook virtueel te bezoeken door samenwerking met twee ondernemingen

TURNHOUT – op 1 juli is ook cultuurhuis de Warande na een maandenlange lockdown weer open gegaan. Gedeeltelijk tenminste. Podiumvoorstellingen kunnen nog niet, maar er is wel een tentoonstelling te bezichtigen. De nieuwe expo ‘De Nacht’ is trouwens ook virtueel te bezoeken door een samenwerking met een Kempense en een Antwerpse onderneming.

“Oef,” zeggen de medewerkers van de Warande in Turnhout. “Eindelijk weer volk over de vloer.” Met de tentoonstelling ‘De Nacht’ heeft het Turnhoutse cultuurhuis na meer dan drie maanden weer een publieke activiteit. ‘De Nacht’ zou eigenlijk op 29 maart al openen, samen met het kinderkunstenfestival Storm Op Komst. Maar de coronacrisis kwam daartussen. “Deze kindvriendelijke tentoonstelling is een coproductie met Storm Op Komst”, licht Annelies Nagels van de Warande toe. “Er was toen ook een apart parcours voor kinderen voorzien, dat ze konden afleggen met een zaklamp. Maar dat is niet door kunnen gaan. Mogelijk organiseren we dat nog in september.”

Kunstenaars uit binnen- en buitenland

‘De Nacht’ toont werk van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het leven in de nachtelijke uren. Er zijn schilderijen, foto’s, maquettes en videowerken van gerenommeerde kunstenaars als Fred Bervoets, Léon Spilliaert, Frans Masereel,

maquette Hans Op De Beeck

maar evengoed kunstenaars met Kempense roots, zoals Hans Op De Beeck en Fik Van Gestel. Genieten kan hier zoals je dat bij een tentoonstelling gewoon bent, maar toch gelden er nog veiligheidsmaatregelen.

Reserveren

“Op zich leent een tentoonstelling zich wel goed om te organiseren binnen de huidige maatregelen”, weet Annelies Nagels. “Iedereen volgt een duidelijke circulering en er is een goede verluchting in de zalen.“ Geïnteresseerden zijn wel verplicht om een (gratis) ticket te reserveren voor een bepaalde dag en tijdstip. Per tijdslot van een uur mogen maximaal twintig mensen binnen. Late beslissers kunnen ter plaatse checken of er nog plaatsen zijn door de QR-code op de affiche te scannen. “Op die manier kunnen we de toeloop onder controle houden en iedereen een veilige afstand van 1,5 meter garanderen”, zegt Annelies Nagels. ”We merken vooral voor de namiddagblokken veel reserveringen. Een bezoek aan een tentoonstelling is dan ook een ideale corona-activiteit.”

Laetitia Molenaer

Nog geen theater

Podiumvoorstellingen zijn nog niet aan de orde in de Warande. Het cultuurhuis programmeert voorlopig niet meer per cultuurseizoen, maar werkt en communiceert in blokken van drie maanden. “Voorstellingen kan je moeilijker van datum verschuiven dan een tentoonstelling”, weet Nagels. “Die zitten in een tournee. Zeker internationale acts die meerdere landen aandoen, kan je hier niet zomaar inpassen. Sommige gezelschappen hebben hun producties meteen een jaar verplaatst, andere hebben ze bewerkt, zodat ze nu worden gespeeld in open lucht.”

Virtueel alternatief

Ook voor de expo ‘De Nacht’ lanceert de Warande een corona-alternatief. Via de website kan je een virtuele rondleiding krijgen door de tentoonstelling. Daarvoor is samengewerkt met de Antwerpse onderneming ‘We Document Art’ en GET100 in Turnhout.

De Nacht is tot 13 december gratis toegankelijk van woensdag tot zondag van 10 tot 17u. Reserveren is verplicht.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Poppel, Turnhout
Poppel

Opening Fintro Turnhout aan ring

Kempen Advies Verzekeringsmakelaars en het Fintrokantoor, die als geheel geleid worden door Luc Walschots, hebben een nieuw kantoor geopend in… Lees meer