Nieuws Kempen deRuimte zoekt kruisbestuiving tussen ondernemerschap, cultuur en inclusie

deRuimte zoekt kruisbestuiving tussen ondernemerschap, cultuur en inclusie

deRuimte zoekt kruisbestuiving tussen ondernemerschap, cultuur en inclusie

TURNHOUT – Een kwalitatief artistiek project, dat kwetsbare mensen weer in hun kracht zet én dat banden wil smeden met het bedrijfsleven. Dat is in enkele woorden waar het om draait in deRuimte 2. Het sociaal-artistiek project van beeldend kunstenaar Alexander D’Haese opent zaterdag in Turnhout een tweede galerie. “Hier ligt het niveau expliciet hoger en kunnen we ook projecten uitwerken voor ondernemingen”, zegt D’Haese.

Beeldend kunstenaar Alexander D’Haese verlaat drie jaar geleden het Waasland en volgt de liefde naar Oostmalle. In de Turnhoutse Otterstraat opent hij het atelier deRuimte, een artistiek project dat de verbinding legt tussen de culturele en de sociale sector. “We brengen mensen die moeilijk hun plaats vinden in de maatschappij in contact met professionele kunstenaars. Hier kunnen ze hun talent ontplooien.” Het concept slaat aan en al gauw wordt de ruimte van De Ruimte in de Otterstraat te krap.

In de Driezenstraat, wat verderop, krijgt D’Haese nu gratis een leegstaande winkelruimte ter beschikking voor een tweede galerie. Dei gaat zaterdag open onder de naam DR2.

Kwaliteit

“Hier zal het niveau van de kunstwerken duidelijk hoger liggen”, weet Alexander D’Haese. “In de Otterstraat is de spreekwoordelijke drempel laag. Je kan er makkelijk binnen en krijgt er een opleiding. Maar wie echt goed is, komt naar hier.”

Mogelijkheden voor bedrijven

D’Haese wil in DR2 per jaar 5 of 6 tentoonstellingen houden met kunstwerken die te koop zijn. De kunstenaar krijgt twee derde van de opbrengst. Het overgebleven derde dient om de werking van deRuimte te helpen betalen. Daarnaast wil deRuimte een link leggen met het bedrijfsleven. “We hebben ook een atelier waar dingen gemaakt kunnen worden”, licht D’Haese toe. “Voor bedrijven denk ik aan zaken als relatiegeschenken, verpakkingen, of kunstwerken voor in het bedrijf. We maken hier ook zeefdrukken. Je kan die techniek gebruiken op allerlei materialen: papier, karton, glas, of linnen voor bijvoorbeeld totebags. Bovendien geven we ook workshops. Dat zou een leuke teambuilding-activiteit kunnen zijn.”

Met de hulp van serviceclub Rotary is al contact gelegd met bedrijven in de omgeving. “Er is interesse van die kant”, verklapt Alexander D’Haese. “We willen met dit project ook heel erg inzetten op de sociale verantwoordelijkheid van bedrijven. Daar is een groeiende aandacht voor.”

Geen beleefdheidsapplaus

In deRuimte werken professionele kunstenaars, zoals keramist Marc Janssens uit Meerhout, naast mensen in moeilijkheden. “Vluchtelingen en mensen met psychische problemen kunnen hier terecht. Een Moldavisch meisje wordt hier galeriehouder, een vluchteling uit Nicaragua leidt het zeefdrukatelier. In deRuimte 1 werkt een man die vier jaar thuis zat met een angstprobleem. Maar we geloven niet in betutteling. De mensen draaien volwaardig mee en hun werk moet van niveau zijn. Wij doen niet mee aan het beleefdheidsapplausje omdat een kansengroep zo flink heeft meegedaan. Daar wordt niemand beter van.”

DR2, Driezenstraat 8 in Turnhout, opent zaterdag 18 januari om 19.30. Meer informatie en openingsuren zijn te vinden via www.deruimtesite.be.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.